Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusko chce budovať centrá na opravu vojenskej techniky: Putin otvoril prvý summit s Afrikou

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko chce v rámci vojensko-technologickej spolupráce s krajinami strednej a južnej Afriky budovať na ich území centrá na opravu a údržbu vojenskej techniky. S odvolaním sa na vyhlásenie ruskej Federálnej služby pre vojensko-technologickú spoluprácu (FSVTS) o tom vo štvrtok informovala agentúra TASS.

"Čo sa Afriky na juh od Sahary týka, ak vezmeme do úvahy značné množstvo ruskej a sovietskej výzbroje a techniky, ktorá je v týchto krajinách používaná, chceme sa sústrediť na vytvorenie podmienok na fungovanie centier na opravu a údržbu týchto systémov," uviedla FSVTS vo svojom vyhlásení.

Moskva podľa agentúry uvažuje o vytvorení takýchto centier v Angole, Etiópii, Ugande, Nigérii a Juhoafrickej republike. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu otvoril v meste Soči na brehu Čierneho mora prvý summit Rusko-Afrika, na ktorom sa zúčastnili desiatky afrických lídrov.

Kremeľ konferenciu vníma ako prostriedok na zvýšenie svojho vplyvu v Afrike, teda na kontinente, kde sú v súčasnosti výrazne prítomné západné mocnosti a Čína. Viac ako 3000 delegátov bude na tomto dvojdňovom podujatí dohadovať nové obchody a diskutovať o rôznych témach od jadrových technológií až po ťažbu nerastných surovín.

Viac o téme: SummitVojenská technikaSpoluprácaRuskoVladimir PutinAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu