Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gorbačov varuje pred kolosálnym nebezpečenstvom: Všetky štáty musia urobiť toto

Michail Gorbačov (v strede)
Michail Gorbačov (v strede) (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

LONDÝN - Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov je presvedčený, že napätie medzi Ruskom a západnými krajinami, ako aj možnosť, že by obe strany mohli ukončiť zmluvy o nešírení jadrových zbraní, predstavujú "kolosálne nebezpečenstvo". Gorbačov to uviedol v interview pre britskú stanicu BBC, ktoré bolo odvysielané v pondelok.

Posledný líder niekdajšieho Sovietskeho zväzu Gorbačov získal v roku 1990 Nobelovu cenu mieru za "vedúcu rolu v mierovom procese", ktorý viedol k pádu Berlínskeho múru a k  ukončeniu studenej vojny.

"Kým existujú zbrane hromadného ničenia, predovšetkým jadrové zbrane, nebezpečenstvo je kolosálne," povedal Gorbačov pre BBC, keď dostal otázku, či najnovšie napätie môže viesť ku konfliktu. "Všetky krajiny by mali vyhlásiť - všetky krajiny -, že jadrové zbrane musia byť zničené," uviedol Gorbačov, ktorého citovala aj tlačová agentúra DPA. "Toto zachráni nás a našu planétu," dodal.

Napriek tvrdeniam mnohých analytikov, že studená vojna sa po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 skončila, Gorbačov povedal, že atmosféra medzi Ruskom a Západom je stále "mrazivá, ale stále vojna". "Pozrite sa, čo sa deje. Na rôznych miestach sú zrážky, strieľa sa. Posielajú sa tam lietadlá a lode, kdekoľvek. Toto nie je situácia, akú chceme," dodal.

Gorbačov mal podľa svojich slov koncom 80. rokov 20. storočia, keď pohyb vo Východnom Nemecku vyústil do pádu Berlínskeho múru, zásadu, že "nesmie nastať krviprelievanie". "Nemohli sme to dovoliť vo veci, takej dôležitej pre Nemecko, pre nás, pre Európu, pre celý svet," povedal Gorbačov. A dodal: "Takže sme vyhlásili, že nebudeme zasahovať."

Viac o téme: NapätieRuskoMichail Gorbačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu