Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Primátor Győru sa ukázal v pravom svetle: Zažalovali ho za drogy i sexuálne trestné činy

Zsolt Borkai
Zsolt Borkai (Zdroj: TASR/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na primátora maďarského mesta Győr Zsolta Borkaiho, ktorý bol v komunálnych voľbách opäť zvolený do funkcie, podali množstvo žalôb pre podozrenie zo zneužitia drog a spáchania majetkových a sexuálnych trestných činov. Informoval o tom v pondelok v maďarskom parlamente generálny prokurátor Péter Polt.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV tak Polt reagoval na otázky poslanca opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) Zsolta Gréczyho. Spresnil, že žaloby v prípade trestných činov týkajúcich sa výkonu úradu primátora rieši prokuratúra a že o nich rozhodne győrska pobočka ústrednej vyšetrovacej prokuratúry. Borkai 15. októbra vyhlásil, že vystupuje z vládnej strany Fidesz, ale dodal, že v nadchádzajúcom päťročnom volebnom období chce viesť mesto ako nezávislý.

Podpredseda Fideszu Lajos Kósa v komerčnej televízii Hír TV označil za neprijateľné, aby Borkai aj napriek tomu, že ho znovuzvolili, zostal v kresle primátora Győru. Vyhlásil tiež, že by bolo vhodnejšie vypísať v tomto meste nové voľby. Škandál okolo primátora vypukol počas kampane pred komunálnymi voľbami, keď prenikli na verejnosť fotografie a videozáznam s Borkaim, ktoré zachytávali orgie na luxusnej jachte v Chorvátsku.

Kompromitujúce fotografie a videá, na ktorých vidno Borkaiho v spoločnosti troch mladých žien, postupne v uplynulých dňoch zverejnil anonymný bloger "diablov advokát". Jeho ďalšie príspevky tvrdili, že Borkai chodieval na Maldivy, a to nielen potápať sa, ale nosil tam do banky aj peniaze získané prostredníctvom korupcie. Dôkazy o tom však bloger doposiaľ nepredložil.

Bývalý gymnasta Borkai, ktorý získal zlato v cvičení na koni na OH 1988 v Soule a v rokoch 2010-17 bol predsedom Maďarského olympijského výboru, sa za "intímne videá" verejne ospravedlnil, ale dodal, že záznamy sú čiastočne zmanipulované. Avizoval, že podá žalobu, a kandidatúry sa nevzdal.

Podľa Orbána to je choré 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán označil za "choré", ak si niekto sám natáča, alebo dáva natáčať svoj sexuálny život. Premiér týmito slovami komentoval v pondelok v parlamente škandál okolo primátora mesta Győr Zsolta Borkaiho, ktorý bol v nedávnych komunálnych voľbách opäť zvolený do funkcie a ktorý musel opustiť vládnu stranu Fidesz.

"Každý musí prijať rozhodnutie, ktoré sa týka jeho. Fidesz sa už rozhodol, naše cesty sa rozišli. Aj mesto Győr urobilo rozhodnutie," dodal podľa spravodajského servera Index.hu Orbán. Reagoval tak na otázku poslanca za opozičnú stranu Jobbik a člena zlatého olympijského tímu vodných pólistov Ádáma Steinmetza.

Ten sa premiéra v rámci hodiny otázok opýtal, či si bývalý olympionik, akým je Borkai, zaslúži za svoje neetické správanie poberať doživotnú rentu. Orbán Steinmetzovi poradil, aby sa obrátil na Maďarský olympijský výbor (MOB) s návrhom na riešenie tejto záležitosti, ktorý by potom Fidesz pravdepodobne podporil.

Viac o téme: DrogyPrimátor Viktor OrbánZsolt BorkaiSexuálne trestné činy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu