Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Turecko a Rusko budú hliadkovať na severe Sýrie: Kurdi sa stiahli z bezpečnostnej zóny

Putin spoločne s Erdoganom Zobraziť galériu (5)
Putin spoločne s Erdoganom (Zdroj: SITA/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

SOČI - Turecko a Rusko budú spoločne hliadkovať na severe Sýrie, oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po utorňajšej schôdzke so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v čiernomorskom letovisku Soči.

Na spoločnej tlačovej konferencii Erdogan ďalej uviedol, že kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) majú ďalších 150 hodín na to, aby opustili zónu, ktorá siaha od tureckej hranice 30 kilometrov do hĺbky sýrskeho územia. "Odpočítavanie sa začne zajtra o 12.00 h (13.00 h SELČ). Po uplynutí 150 hodín Turecko a Rusko začnú spoločné hliadkovanie v oblasti na východ a na západ od operačnej zóny Prameňa mieru," uviedol Erdogan, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa Erdogana bude spoločné hliadkovanie prebiehať na sýrskom území vo vzdialenosti desať kilometrov od tureckej hranice. Krátko na to sa vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého sa turecká vojenská operácia na severovýchode Sýrie - Prameň mieru - blíži ku koncu. Ďalší vývoj podľa neho závisí od toho, či Kurdi stiahnu svoje vojenské formácie z oblasti.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

Kurdskí bojovníci oznámili, že sa úplne stiahli

Sýrski Kurdi stiahli všetkých svojich bojovníkov z tzv. bezpečnostnej zóny na severe Sýrie v súlade s dohodou o prímerí s Tureckom, aby sa tak vyhli pokračovaniu tureckej ofenzívy. Agentúre AFP to v utorok povedal hovorca kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) Redur Xelil.

"Úplne sme splnili všetky podmienky dohody o prímerí... Stiahli sme všetky naše vojenské a bezpečnostné sily z oblasti vojenských operácii siahajúcej od (mesta) Rás al-Ajn na východe po (mesto) Tal Abjad na západe," povedal. AFP už krátko predtým s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa informovala, že kurdskí bojovníci v Sýrii oznámili USA, že sa úplne stiahli z bezpečnostnej zóny na severe Sýrie.

Kurdmi vedené SDF sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

Podľa tohto zdroja oznámil veliteľ Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Mazlúm Abdi listom americkému viceprezidentovi Mikeovi Penceovi, že z bezpečnostnej zóny odišli všetci bojovníci YPG.

Podľa Putina teba zabrániť teroristom zneužiť akcie Turkov v Sýrii

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina je nevyhnutné zabrániť teroristom zneužiť akcie tureckej armády na severovýchode Sýrie. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po utorňajšej schôdzke s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

"Je dôležité, aby členovia teroristických organizácií, najmä Islamského štátu, ktorých militantov väznia kurdské ozbrojené sily a snažia sa o útek, nezneužívali akcie tureckých ozbrojených síl," citovala šéfa Kremľa agentúra TASS. Putin uviedol, že rozhovor s Erdoganom im umožnil prikročiť k zásadným rozhodnutiam v prípade Sýrii.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Môžem len vyjadriť spokojnosť so skutočnosťou, že v dôsledku dosť dlhej a náročnej práce sa nám podarilo dosiahnuť dohody, ktoré budú zverejnené po vyhláseniach ministrov zahraničných vecí oboch krajín, ktoré sú podľa môjho názoru veľmi dôležité, ak nie je významné, a pomôžu vyriešiť komplikovanú situáciu na sýrsko-tureckej hranici," povedal ruský prezident.

USA zrušia sankcie voči Turecku, ak bude rešpektovať prímerie v Sýrii

Spojené štáty zrušia sankcie, ktoré nedávno uvalili na Turecko, ak Ankara bude rešpektovať prímerie aj po vypršaní termínu, ktorý dala kurdským bojovníkom na to, aby sa stiahli z tzv. bezpečnostnej zóny na severe Sýrie.

Oznámil to v utorok americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. "To je záväzok, ktorý splníme," povedal predstaviteľ agentúre AFP, pričom nekonkretizoval termín zrušenia sankcií.

Heiko Maas vyjadril pochybnosti ohľadom bezpečnostnej zóny v Sýrii

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok vyjadril pochybnosti v súvislosti s návrhom ministerky obrany Annegret Krampovej-Kareenbaurovej o zriadení medzinárodne kontrolovanej bezpečnostnej zóny pozdĺž sýrskej hranice s Tureckom. Informovala o tom agentúra DPA.

Heiko Maas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Krampová-Karrenbauerová plánuje vo štvrtok na stretnutí svojich rezortných kolegov z členských krajín NATO v Bruseli predložiť plán na zriadenie medzinárodne kontrolovanej bezpečnostnej zóny pozdĺž sýrskej hranice s Tureckom. Krampová-Karrenbauerová v pondelok agentúre DPA povedala, že návrh už schválila a konzultovala so západnými spojencami nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ministerka obrany v pondelok takisto uviedla, že je s Maasom v kontakte prostredníctvom textových správ a oboznámila ho so svojím plánom o predložení návrhu, uvádza na svojej webovej stránke denník Die Welt. Maas, ktorý je členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), v súvislosti s oznámením povedal, že nemá vysokú mienku o diplomacii prostredníctvom textových správ. "Čoskoro z toho bude SOS diplomacia," dodal. Maas podľa DPA odmietol zaujať konečné stanovisko a povedal len, že návrh ministerky obrany vyvoláva otázky.

Medzi spojencami Nemecka v rámci NATO sa podľa neho takisto objavuje isté nepopierateľné rozčúlenie. Merkelová i Krampová-Karrenbauerová sú členkami Kresťanskodemokratickej únie (CDU). CDU a Kresťanskosociálna únia (CSU) sú v aliancii, ktorá tvorí koaličnú vládu spolu s SDP.

 

Viac o téme: RuskoTureckoSýriaVladimir PutinRecep Tayyip ErdoganKurdiBezpečnostná zóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu