Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lajčák navštívil Belehrad, vystúpil na zasadnutí Medziparlamentnej únie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BELEHRAD - Na základe spoločného pozvania predsedníčky Medziparlamentnej únie (IPU) Gabriely Cuevas Barronovej a predsedníčky srbského parlamentu Maji Gojkovićovej vystúpil dnes (16. októbra 2019) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák na 141. zasadnutí IPU v Belehrade.

Na podujatí jednej z najstarších medzinárodných organizácií sveta, sa zúčastňujú parlamentní delegáti zo 179 krajín, ktorí diskutujú o úlohe zákonodarných zborov v rámci medzinárodnej spolupráce a pri posilňovaní medzinárodného práva. Na rokovaniach sa zúčastnili aj zástupcovia Organizácie Spojených národov, Európskej únie, OBSE a ďalších medzinárodných organizácií.

Šéf slovenskej diplomacie vo svojom vystúpení zdôraznil, že podpora efektívneho multilateralizmu je spolu s prevenciou konfliktov a bezpečnou budúcnosťou jednou z kľúčových priorít slovenského predsedníctva v OBSE. Prezentoval príklady medziparlamentnej spolupráce v rámci tejto organizácie s osobitným dôrazom na regionálne projekty na západnom Balkáne.

Taktiež sa podelil o svoje skúsenosti s efektívnym multilateralizmom z čias, keď pôsobil na poste predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. Slovenský minister bilaterálne rokoval s predsedníčkou srbského parlamentu Majou Gojkovićovou, ako aj so svojím srbským rezortným partnerom Ivicom Dačićom. Hlavnými témami rozhovorov boli vnútropolitická situácia v Srbsku s ohľadom na hroziaci bojkot volieb zo strany opozície a dialóg Belehrad - Priština.

„Veríme, že po vytvorení novej administratívy v Kosove a nástupe novej Európskej komisie bude bez zbytočného čakania obnovený intenzívny dialóg medzi Belehradom a Prištinou,“ uviedol v tejto súvislosti Lajčák. Spolu s partnermi zhodnotili situáciu v regióne západného Balkánu, vrátane nedávnych parlamentných volieb v Kosove, diskutovali o európskej integrácii Srbska, ako aj o príprave decembrovej Ministerskej rady OBSE v Bratislave.

Minister Miroslav Lajčák sa v Belehrade stretol aj s vedúcim Misie OBSE v Srbsku Andrea Oriziom, s ktorým prediskutovali vnútropolitickú situáciu v krajine, ako aj v regióne západného Balkánu. Lajčák sa z pozície úradujúceho predsedu OBSE poďakoval A. Oriziovi za pomoc pri realizácii reforiem, ktoré sú nevyhnutné pre eurointegračné ambície Srbska.

Viac o téme: Minister zahraničných vecíOBSEMiroslav LajčákIPU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu