Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po päťnásobnej vražde v Kitzbüheli: Zúfalá matka obvineného oplakáva mŕtvych i svojho živého syna

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/printscreen)

KITZBÜHEL – Po päťnásobnej vražde, ktorá sa odohrala v tirolskom lyžiarskom stredisku v nedeľu ráno, stále panuje v Rakúsku veľké zdesenie. Je jednoducho nepochopiteľné, prečo sa zdravý mladý človek dopustil takéhoto činu.

„Nálada je smutná a ovláda nás veľký zármutok,“ uviedol starosta Klaus Winkler. „Každý domáci poznal aspoň jedného z členov zabitej rodiny. Chlapec sa pritom veľmi dobre zapájal do života miestnej komunity aj do charitatívnych združení.” Starosta Winkler tiež hovoril s otcom podozrivého. „Je úplne omráčený,“ povedal Winkler.

Vyjadrila sa aj matka strelca: „Všetci sme na tom veľmi zle vrátane môjho syna,“ povedala pre televízny kanál RTL. „Nie päť ľudí zomrelo, ale šesť; zomrel aj náš syn.“ Matka si nedokáže vysvetliť, čo spôsobilo, že sa jej syn dopustil takého krvavého činu. Bol aktívnym referentom pre mládež strany FPÖ v Kitzbüheli, po krvavom čine ho však zo strany vylúčili. Bol to obľúbený, charizmatický mladík.

Vyšetrovatelia pracujú aj s motívom žiarlivosti. „Na budúci rok sa chceli vziať,“ povedala zúfalá matka dievčaťa. „V meste máme veľa susedov, známych. Všetci nám ponúkli pomoc.“

Jednou z piatich obetí je hokejový brankár Florian J. (24), ktorý hral v roku 2018 za Black Wings Linz. Naposledy mal zmluvu s Eagles (Orly) Kitzbühel. Práve v predvečer hrozného činu hral brankár svoj prvý zápas s Orlami a ihneď zažiaril. Podarilo sa mu odvrátiť 18 z 19 vystrelených pukov, čo je 94,7-percentná úspešnosť. Pred ligovým zápasom proti Fehérváru sa v piatok večer uskutoční pohreb bývalého brankára. „S Florianom strácame nielen športovca, ale predovšetkým skvelého muža a priateľa,“ uviedol Christian Perthaler, manažér Black Wings.

Po päťnásobnej vražde v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/HC Adler)

Pitva tiel odhalila, že všetky obete boli zastrelené zblízka. Nôž a bejzbalovú pálku, ktorú mal obvinený so sebou, však pri akte nepoužil, uviedla polícia. Ďalšie podrobnosti odmietli oznámiť. “K streľbe a možnému strelcovi sa z taktických dôvodov i pre pietu voči zosnulým nebudeme vyjadrovať," uviedla polícia vo svojom vyhlásení.

Obvinený zazvonil v nedeľu o štvrtej ráno pri bráne domu svojej 19-ročnej bývalej priateľky, kde žila celá jej rodina. Jej otec ho však do domu nepustil, mladý muž sa teda vrátil domov a vzal si pištoľ svojho brata v jeho legálnej držbe, uchovávanú v trezore. O 5.30 prišiel Andreas znovu do rodinného domu a zastrelil tam najskôr otca († 59) dievčaťa, potom jej matku († 51) a jej brata († 25). Napokon zabil svoju bývalú priateľku a jej nového priateľa hokejistu. Andreas potom zamieril na policajnú stanicu v Kitzbüheli a oznámil, čo vykonal. Motívom mohla byť žiarlivosť alebo odmietnutie, pretože expriateľka Nadine H. sa s ním pred dvoma mesiacmi rozišla.  

Obvinený počas výsluchu jasne opísal, čo sa stalo. Test na alkohol sa ukázal negatívny. Zločin sa musel odohrať veľmi rýchlo, v dome neboli takmer žiadne známky boja, obete ani nemali šancu klásť veľký odpor, uviedla polícia.

Na facebookovej stránke údajného páchateľa sa hromadia nenávistné komentáre. Podľa nich je čin mladíka príšerný, on sám je zlý, možno „duševne chorý“. Ten, kto urobí takúto vec, musí byť podľa ľudí šialený, aspoň v takýchto prípadoch sa to často hovorí.

Odborníci tvrdia, že na zabíjanie nemusíte byť šialení. Impulz zabíjať nie je anomália. Nahlah Saimehová, forenzná psychiatrička z Nemecka, hovorí: „Zabíjanie je v našej podstate“. V roku 2017 vydala na túto tému knihu s názvom: „Ktokoľvek sa môže stať vrahom“.

„Iba malé percento vrahov je duševne narušených,“ hovorí. Saimehová je presvedčená, že agresivita je súčasťou nášho genetického dedičstva, ktoré zabezpečilo prežitie ľudstva. Vo všeobecnosti sa násilie obmedzuje alebo dokonca sankcionuje, „líšime sa individuálne v impulznej kontrole, fascinácii násilím a frustračnej tolerancii“. Motívy na zabíjanie sú mnohé: žiarlivosť, nenávisť, pomsta, chamtivosť.

Z jej pohľadu je takáto smrteľná pomsta veľkým, takmer prehnaným trestným činom, vyvolaným hlboko subjektívnou skúsenosťou s nespravodlivosťou – a akt je potom vnímaný ako nenávistný triumf. Akoby ste mali posledné slovo. „V takomto vyvraždení rodiny hrá úlohu zvyčajne narcistický hnev. Vinník chcel bezpodmienečné prijatie a lásku,“ uvádza psychiatrička.

Po päťnásobnej vražde v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/N. H.)

Zvyčajne vedú k vražde zložité procesy, vyžaduje si motiváciu, dynamiku a rozhodnutie. Prečo ľudia vraždia zo žiarlivosti? Pomyslite na Othella. Väčšina páchateľov nie je duševne narušená.

Obvinený Andreas E. (25) od pondelka oficiálne sedí vo väzbe v innsbruckom väzení. Motív strelca je stále nejasný. Jeho celu sleduje videokamera ako preventívne opatrenie na zmarenie každého pokusu o samovraždu. O dva týždne sa mladík dozvie svoj trest.

Viac o téme: ŽiarlivosťVraždaPäť obetíTirolské lyžiarske stredisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu