Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko v Sýrii testovalo systém protivzdušnej obrany S-500: Skúšky boli úspešné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Ruský systém protivzdušnej obrany S-500 (Prometej) prešiel úspešne súborom testov v Sýrii, informoval v stredu ruský denník Izvestija, ktorý sa odvolal na zdroje na ruskom ministerstve obrany.

Denník dodal, že počas testovania bolo v prevádzke S-500 zistených "viacero funkčných porúch", tieto problémy však boli rýchlo vyriešené. V súčasnosti sú testy ukončené a vyhodnotené ako úspešné, spresnili Izvestija.

Generálporučík Ajteč Bižev pre denník vysvetlil, že každý druh vojenskej techniky sa pred spustením jej sériovej výroby testuje v drsných klimatických a technických podmienkach. Podľa neho takýto režim prevádzky umožňuje identifikovať nedostatky, ktoré sú následne vyhodnotené, opravené a odstránené.

Dodal, že "Sýria je na takéto testy veľmi vhodná - je tu vždy horúco a veľa prachu. Okrem toho radar tam musí pracovať nepretržite: situácia v republike je výbušná a jednotky protivzdušnej obrany musia neustále kontrolovať radarové pole."

Agentúra TASS pripomenula, že ruský minister obrany Sergej Šojgu sa pred časom vyjadril, že s dodávkami systémov S-500 do výzbroje sa začne v roku 2020. Komplex by mohol byť v prevádzke v nasledujúcich 25 rokoch.

Podľa TASS-u západná tlač konštatovala, že nový ruský systém bol počas skúšok schopný zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti 481,2 km, čo je o 80 kilometrov viac než akýkoľvek existujúci systém protivzdušnej obrany.

Viac o téme: RuskoSýriaProtivzdušná obranaS-500
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu