Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rodina zo Slovenska skončila v base: V Británii si urobila z mladíkov otrokov, odporné správanie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: cambridgeshire police)

CAMBRIDGE - Rodina Slávikovcov zo Slovenska doplatila na svoje nekalé činy vo Veľkej Británii. Matka Margita (68) a jej syn Robert (40) finančne zneužívali dvoch mladých mužov, ktorých stretli na Slovensku a priviedli ich pracovať do zahraničia. Tu ich však držali "v kruhu večnej chudoby", zabraňovali im v prístupe k vlastnému bankovému účtu a vyplácali im len drobné vreckové. Súd príbuzných uznal vinnými z dvoch prípadov podvodu a teraz si vypočuli svoj trest.

Idú do basy! VIDEO Česi v Anglicku zotročili i Slovákov, za ich peniaze si kupovali zlaté reťaze a drahé autá

Portál BBC informoval, že Sláviková, ktorá zohrávala vedúcu úlohu, si na Korunnom súde v Cambridge vypočula rozsudok odňatia slobody na štyri roky a dva mesiace, zatiaľ čo jej syn Robert vyfasoval tri roky a štyri mesiace za mrežami.

Jedna z obetí, ktorá mala v tom čase iba 17 rokov, bola oslovená na Slovensku v roku 2008 s ponukou ubytovania a neskôr pricestovala do Veľkej Británie do Peterboroughu. Prokurátorka Claire Matthewsová oznámila súdu, že mladík začal pracovať pre náborové agentúry v továrňach a vykonával aj iné práce, ale nemal prístup k svojej výplate a jeho bankovú kartu využívala prevažne „hlava klanu" Margita Sláviková.

Margita a Robert
Zobraziť galériu (2)
Margita a Robert  (Zdroj: cambridgeshire police)

Matthewsová uviedla, že zo svojej výplaty dostal týždenne asi 30 libier (cca 35 eur) a Sláviková sa mu vyhrážala, že skončí ako bezdomovec, ak nebude pracovať. Rovnakú metódu zneužívania začala rodina v roku 2009 uplatňovať aj na druhej obeti. Podľa sudcu Jonathana Coopera Slávik mladíka nalákal do Británie a potom si z neho urobili "ekonomickú jednotku".

Obete boli držané v jednoduchých podmienkach v dome, v ktorom mal aspoň jeden člen rodiny bydlisko, a nedovolili im odsťahovať sa. Ich utrpenie sa skončilo až po policajnej razii v apríli 2016. Podľa sudcu rodina systematicky vykorisťovala zraniteľných jednotlivcov počas dlhého obdobia. „O celý zárobok ste ich obrali vy a vaša rodina, vaše obete ste nechali chudobné a bezmocné,“ dodal.

Roman a Mária
Zobraziť galériu (2)
Roman a Mária  (Zdroj: cambridgeshire police)

Okrem Margity a Roberta boli členmi rodiny vykorisťovateľov aj Margitina dcéra Mária a vnuk Roman. O tých rozhodol súd už v marci a skončili taktiež za mrežami.

Viac o téme: PodvodVykorisťovanieSúd Sláviková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu