Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úmrtie Chiraca zasiahlo Francúzsko: Vyhlásilo štátny smútok, Eiffelovka sa ponorí do tmy

Jacques Chirac
Jacques Chirac (Zdroj: TASR/Francois Mori)

PARÍŽ - V reakcii na úmrtie francúzskeho exprezidenta Jacqua Chiraca vyhlásilo Francúzsko na budúci pondelok štátny smútok. S odvolaním sa na Elyzejský palác o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Mesto Paríž, ktorého bol Chirac dlhé roky primátorom, si pamiatku exprezidenta uctí vo štvrtok o 21.00 h SELČ vypnutím osvetlenia na jednej zo svojich najcharakteristickejších dominánt - Eiffelovej veži, uviedla televízia BFMTV. Chirac zomrel vo štvrtok ráno v kruhu svojej rodiny, uviedol jeho zať Frédéric Salat-Baroux. V uplynulých rokoch sa exprezident zriedkavo ukazoval na verejnosti - najmä kvôli svojmu zdravotnému stavu.

Chirac bol stredopravicovým politikom, ktorý zastával post hlavy štátu v rokoch 1995 - 2007. V rokoch 1974 - 1976 a 1986 - 1988 bol premiérom a od roku 1977 do roku 1995 pôsobil vo funkcii primátora Paríža. Bol druhým najdlhšie slúžiacim francúzskym povojnovým prezidentom po svojom socialistickom predchodcovi Francoisovi Mitterrandovi. Poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia si uctili Chiracovu pamiatku minútou ticha hneď, ako sa dozvedeli o jeho úmrtí. Hold mu vzdali už mnohí francúzski i zahraniční politici.

Viac o téme: úmrtieJacques ChiracFrancúzsky exprezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu