Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Von der Leyenová v problémoch: Výbor neodporučil eurokomisárov, bude musieť hľadať náhradu

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Výbor Európskeho parlamentu pre právne veci (JURI) vo štvrtok neodporučil Rovanu Plumbovú z Rumunska a Lászlóa Trócsányiho z Maďarska na post eurokomisárov v budúcej exekutíve EÚ. Šéfka budúcej Európskej komisie musí teraz europarlamentu predložiť mená nových národných nominantov.

Plumbová bola poverená riadením rezortu dopravy v budúcej Európskej komisii a Trócsányi by mal mať na starosti agendu rozširovania a susedskú politiku. V prípade, že von der Leyenová oznámi nové mená eurokomisárov, nemusia byť k nim priradené aj rovnaké portfóliá ako pre Plumbovú a Trócsányiho.

V rámci preverovacieho procesu, za ktorý je zodpovedný europarlament, došlo vôbec prvýkrát, že nejakí kandidáti boli zamietnutí už cez právny výbor. V praxi to znamená, že nedostali odporúčanie, aby sa dostavili na vypočúvanie pred členov výborov pre dopravu a energetiku, respektíve životné prostredie (Plumbová) či zahraničnopolitický výbor (Trócsányi). Výbor JURI mal právomoc vo štvrtok požiadať oboch nominantov o ďalšie podklady a vysvetlenia - jeho členovia však hlasovaním rozhodli, že nominanti nesplnili potrebné očakávania.

Právny výbor musí teraz písomne informovať vedenie EP a následne šéf europarlamentu David Sassoli pošle šéfke eurokomisie oficiálny list, v ktorom spresní, že Plumbová a Trócsányi nemôžu prevziať funkciu európskeho komisára. Vlády oboch krajín musia čo najskôr nominovať nových kandidátov. Rumunské médiá zatiaľ neinformovali, kto by mohol Plumbovú nahradiť. Spravodajský server ziare.com pripomenul, že von der Leyenová dopredu upozorňovala rumunskú premiérku Vioricu Dancilaovú, aby neponúkla Plumbovú na zoznam komisárov. Šéfka rumunskej vlády to aj tak urobila.

V prípade Maďarska kuloárne informácie v Bruseli ako o alternatívnej kandidátke hovoria o rómskej europoslankyni za stranu Fidesz a podpredsedníčke EP Lívii Járókovej. Tá však nemá diplomatickú prax a je otázne, či by dokázala riadiť agendu rozširovania EÚ a susedskej politiky.

Viac o téme: KomisiaEKUrsula von der LeyenováLászló TrócsányiRovana Plumbová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu