Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Šaman putoval do Moskvy vyhnať Putina - zástupcu temných síl: Zvrat pred koncom misie

Alexander Gabyšev
Alexander Gabyšev (Zdroj: YouTube/Александр Габышев Шаман)

MOSKVA - Jakutského šamana Alexandra Gabyševa, ktorého vo štvrtok zadržali v Buriatsku, v piatok lietadlom previezli z mesta Ulan-Ude späť do domoviny. Muž bol na zvláštnej "misii". V marci sa totiž vydal na pochod do Moskvy, aby "vyhnal" ruského prezidenta Vladimira Putina. Po návrate ho čakalo vyšetrenie na psychiatrickej klinike.

Gabyšev sa mal podrobiť diagnostike, ktorá "spočíva v rozhovore s pacientom a v stanovení jeho osobnej a rodinnej anamnézy," uviedla agentúra Interfax. Podľa nej klinika vo svojom vyhlásená uviedla, že ak sa "u pacienta zistí patológia, je pripravená poskytnúť mu kvalifikovanú pomoc." Angažovať by mohli aj sociálne úrady, uvádza sa v tlačovej správe.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy medzičasom uviedla, že šaman je už doma. Dodala tiež, že Gabyšev bude údajne stíhaný pre podozrenie z extrémizmu. Buriatske ministerstvo vnútra predtým uviedlo, že po šamanovi bolo v Jakutsku vyhlásené pátranie kvôli spáchaniu bližšie nešpecifikovaného trestného činu.

Šamanovi priaznivci pripustili, že Gabyšev by mohol byť stíhaný za údajný pokus o založenie extrémistickej skupiny. Portál Sibir.Realii dodal, že ľudia, ktorí šamana na jeho ceste do Moskvy sprevádzali, pokračujú v ceste.

Gabyšev, ktorý od marca putoval pešo pozdĺž ciest vedúcich Jakutska do Moskvy, podľa vlastných slov považuje ruského prezidenta Vladimira Putina za "zástupcu temných síl", pričom tvrdí, že "porátať s ním sa môže len šaman".

V rámci svojho putovania dorazil 9. septembra do metropoly Buriatskej republiky, mesta Ulan-Ude, kde ho vítali jeho prívrženci. Polícia následne niekoľkých z nich zadržala. V meste potom vypukli protestné zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali prepustenie zadržaných.

Napätie v meste sa vystupňovalo večer 8. septembra po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb. Občania totiž začali žiadať ich zopakovanie, pretože majú podozrenie, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uznala Gabyševa za väzňa svedomia, informovala v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Viac o téme: ŠamanMoskvaVladimir PutinAlexander Gabyšev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu