Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Írsky súd podporil vládu, nedostatočným bojom proti klimatickej kríze neporušuje ľudské práva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Súd v írskom Dubline vo štvrtok podporil írsku vládu a dal jej za pravdu v súdnom spore s ekologickým združením, ktoré ju žalovalo v súvislosti s klimatickou krízou.

Podľa organizácie Priatelia írskeho životného prostredia je Národný plán na zmiernenie klimatických zmien, ktorý vláda nedávno prijala, natoľko nedostatočný, že nečinnosť vlády tvárou v tvár klimatickej kríze sa rovná porušovaniu ľudských práv a odporuje írskej ústave. Vláda sa na súde obhajovala okrem iného tým, že prijatý plán je len prvým krokom a po ňom budú nasledovať ďalšie, podľa ekológov sú to však len výhovorky, keďže prijatý dokument obsahuje plán na dlhé časové obdobie.

Podľa sudcu Michaela McGratha išlo o "veľmi komplikovaný prípad", nakoniec sa však rozhodol dať za pravdu vláde. Odôvodnil to okrem iného tým, že vláda pri príprave tejto stratégie postupovala "s veľkou rozvahou". V rozsudku sa tiež uvádza, že nie je v kompetencii súdu, aby posudzoval, aké opatrenia vláda vo svojej stratégii boja proti klimatickým zmenám nakoniec zvolila.

Viac o téme: Ľudské právaKlímaSúd ÍrskoDublin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu