Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Thunbergová vyzvala členov Kongresu: Majú podniknúť skutočné kroky

Greta Thunbergová
Greta Thunbergová (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

WASHINGTON - Švédska aktivistka za ochranu životného prostredia Greta Thunbergová vyzvala v stredu členov amerického Kongresu, aby "podnikli skutočné kroky" na zabránenie environmentálnej katastrofy. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nechcem, aby ste počúvali mňa, chcem, aby ste počúvali vedcov," povedala Thunbergová kongresmanov, z ktorých mnohí vystupujú ako skeptici, čo sa týka problému globálneho otepľovania. Dodala, že chce, aby jej otváracím svedectvom bola správa OSN z roku 2018, ktorá vyzýva na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia v tomto storočí.

Americký prezident Donald Trump otvorene spochybňuje dôsledky klimatických zmien. Jeho administratíva v roku 2017 odstúpila od Parížskej dohody o zmene klímy a obmedzila i viaceré opatrenia zavedené počas vlády predošlého prezidenta Baracka Obamu, ktoré boli zamerané na znižovanie znečistenia v dôsledku priemyslu, čistenie vodných tokov v Spojených štátoch a ochranu krajiny.

Thunbergová mala v stredu na programe aj stretnutie s mládežou, ktorá žaluje vládu za nečinnosť v súvislosti s klimatickou zmenou. V pondelok sa stretla s exprezidentom Obamom, ktorý ju označil za jednu z "najväčších obhajcov našej planéty" a vyjadril jej svoju podporu. Minulý piatok sa zúčastnila na demonštrácii za ochranu klímy pred Bielym domom. Ďalšie veľké zhromaždenie mládeže sa plánuje v piatok, 20. septembra, krátko pred otvorením vrcholného summitu OSN venovaného zmene klímy, na ktorom sa zídu hlavy štátov a vlád desiatok krajín sveta.

Greta Thunbergová začala protestovať vlani 20. augusta pred budovou švédskeho parlamentu a politikov svojej krajiny žiadala, aby urobili viac v boji proti klimatickým zmenám a zníženiu produkovaných emisií. Svojím štrajkom inšpirovala mladých ľudí v Európe aj inde vo svete k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".

Viac o téme: KongresGreta ThunbergováEnvironmentálne katastrofy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu