Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlodeji vykradli francúzsky zámok: Odniesli si luxusný lup za dva milióny eur

Na archívnej snímke žena oblečená v kostýme počas návštevy zámku Vaux-le-Vicomte pri Paríži.
Na archívnej snímke žena oblečená v kostýme počas návštevy zámku Vaux-le-Vicomte pri Paríži. (Zdroj: TASR/AP Photo/Kamil Zihnioglu, File)

PARÍŽ- Neznáme osoby okradli majiteľov zámku Vaux-le-Vicomte pri Paríži o peniaze a predmety v hodnote asi dva milióny eur.

K trestnému činu došlo vo štvrtok na svitaní, keď do zámku vnikla skupina asi šiestich ľudí, ktorí majiteľov zviazali. Zo zámku si potom odniesli hotovosť, umelecké predmety a zariadenie za približne dva milióny eur. Prípadom sa zaoberá prokuratúra vo Versailles, informoval spravodajský portál France Info. Majitelia vyviazli z incidentu bez zranení, dodal denník Le Parisien.

Zámok Vaux-le-Vicomte sa nachádza asi 50 kilometrov južne od Paríža a je najväčším súkromným panstvom vo Francúzsku. Jeho areál má rozlohou 500 hektárov a každý rok privíta 250.000 návštevníkov. Toto majstrovské dielo barokovej architektúry dal v rokoch 1656-61 postaviť francúzsky vysoký štátny úradník Nicolas Fouquet, ktorý sa vtedy tešil veľkému vplyvu na kráľovskom dvore.

Prepychové sídlo mu však panovník Ľudovít XIV. závidel a tak pre údajnú spreneveru kráľovských financií nariadil jeho zatknutie. Podľa legendy tak kráľ urobil po prepychovej hostine usporiadanej Fouquetom na počesť kráľovského dvora. Počas nej panovníka očarili fontány, vodomety, ohňostroje, divadelné predstavenie Molierovej hry Les Fâcheux i jedlá pre viac ako tisíc hostí. Po Fouquetovom zatknutí kráľ zámok skonfiškoval a najkrajšie predmety z neho dal previezť do svojich palácov v Louvri a Versailles.

Viac o téme: ZlodejiZámokKrádežParížVaux-le-Vicomte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu