Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vegánska aktivistka zachraňovala králiky: VIDEO Krvavý konflikt s farmármi a tragický výsledok snahy

Mýtická Mia Zobraziť galériu (3)
Mýtická Mia (Zdroj: Instagram/M. M.)

BARCELONA– Britská vegánska aktivistka Mia žijúca v Barcelone, na Instagrame s krycím menom „Mýtická Mia“ uverejnila na sociálnych sieťach videozáznam, na ktorom je celá od krvi. Šla totiž so skupinou iných aktivistov zachraňovať zo španielskej farmy králiky a takto dopadla.

Mia sa zdôverila vyše 40-tisícom prispievateľov na Instagram, že ona a 15 aktivistov španielskej, tureckej, francúzskej, belgickej a britskej národnosti násilím vniklo na králičiu farmu v meste Gurb v španielskom štáte Osona, aby „zachránili“ tamojšie zvieratá. Mia tvrdila, že „zachránila 16 životov“ napriek tvrdeniu katalánskej polície, že z farmy bolo odcudzených 14 králikov.

Španielski farmári, samozrejme, neprijali toto počínanie s pochopením, veď aktivisti im kradli ich vlastné zvieratá. “Búchali na okná áut tyčami, kričali a vyhrážali sa nám,” pokračuje Mia. “Zavolali sme políciu, ktorá však prišla až po hodine.” Privolaná polícia požiadala aktivistov, aby pokojne odišli a podľa policajnej správy ich odprevadila na „bezpečné miesto“, ale odmietla ich sprevádzať až domov. Muži zákona tvrdili, že pretestujúci budú v poriadku.

Desať minút po tom, ako polícia odišla, aktivistov začali prenasledovať farmári. Uháňali za nimi po diaľnici rýchlosťou až 140 km/h. Mia opisovala: „Pokúsili sme sa im uniknúť po vedľajších cestách, ale boli nám v pätách. Zahnali nás do slepej uličky a obkolesili naše autá ďalšími piatimi farmárskymi autami.” Video ukazuje konfrontáciu medzi jedným z farmárov a vegánskymi aktivistami vrátane Mie. Zábery zachytávajú muža v zelenom tričku útočiaceho na aktivistu, skôr ako sa ten zamkol v bielej dodávke.

Vegánska aktivistka zachraňovala králiky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/M. M.)

Mia tvrdí, že farmári na nich strieľali. Zasiahli vraj okno auta, za ktorým sedela Mia. „Okno mi explodovalo pred tvárou a zrazu bolo všade plno skla a mojej krvi. Momentálne sme v nemocnici, ale chceme ísť na policajnú stanicu a nahlásiť tento skutok.“ Mnohí užívatelia Instagramu však odsúdili jej konanie, nazvali ju „zlodejkou“, a označili ju za „idiota“.

Jeden užívateľ napísal: „Streľba je trestným činom, zatiaľ čo ničenie a kradnutie cudzieho majetku je len priestupok. Akú to má logiku?” Ďalší komentoval: “To sa ti stalo preto, že si zlodejka.” Mia však uviedla: „Najdôležitejšia vec je, že nehumánne chované zvieratá sú v bezpečí. Už sa dostali z tej pekelnej diery. Nechcem, aby sa hovorilo o mne, chcem len, aby ľudia vedeli, akí sú farmári krutí. Ak sa takto správajú k ľuďom, ako môžeme očakávať, že sa budú správať ku zvieratám? Napriek všetkému som šťastná, že tých 16 životov je mimo ohrozenia. To dáva všetkému zmysel.“

Španielsky denník La Vanguardia však uvádza, že po útoku aktivistov na farmu a odcudzenie 16 kusov králikov zomrelo ďalších sto kusov následkom stresu, mnohé brezivé samice potratili a mladé králiky utrpeli vážne zranenia. 

Topková súťaž - Veľká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Hovorkyňa Mossos d'Esquadra (katalánskej polície) uviedla: „V nedeľu 1. septembra o 19.30 vstúpila skupina aktivistov na farmu v meste Gurb v štáte Osona a odcudzila 14 králikov. Keď prišli na miesto Mossos d'Esquadra, aktivisti už boli vonku, ale spomínaných 14 králikov sa nenašlo. Medzi skupinami aktivistou a farmárov vládlo silné napätie. Polícia ich oddelila a sprevádzala ich von z priestorov farmy, aby sa predišlo ďalším konfliktom. Tesne pred jedenástou hodinou sme boli informovaní o tom, že jedno z okien vozidla aktivistu bolo rozbité – a dievča utrpelo zranenie tváre v dôsledku rozbitého skla. Okno bolo s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahnuté skôr nejakým  neznámym tvrdým objektom ako výstrelom z brokovnice.“

Vyšetrovanie sa ešte neskončilo.

Viac o téme: KrvAktivistkaPolícia ŠpanielskoMiaBarcelona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu