Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Severná Kórea vyzvala OSN: Požaduje zníženie počtu pracovníkov na svojom území

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severná Kórea vyzvala Organizáciu Spojených národov (OSN), aby do konca roka znížila počet svojich zamestnancov v tejto ázijskej krajine. Oznámil to hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, ktorého v piatok citovala tlačová agentúra Kjódó.

Hovorca potvrdil, že OSN dostala v auguste oficiálny list z Pchjongjangu. Vedenie KĽDR v ňom žiada o zredukovanie prítomnosti personálu orgánov OSN, ako sú Rozvojový program OSN (UNDP) a Detský fond OSN (UNICEF). "V tomto období vedieme s tamojšou vládou dialóg," uviedol Dujarric s tým, že v roku 2018 dostali prostredníctvom OSN a mimovládnych organizácií humanitárnu pomoc dva milióny Severokórejčanov.

Pre zachovanie súčasnej úrovne je "kľúčové zabezpečiť pokračujúcu podporu OSN v súvislosti s kritickou potravinovou bezpečnosťou, pitnou vodou, výživovým programom, ako aj zmobilizovaním zdrojov," povedal Dujarric.

Severná Kórea v zmienenom liste ďalej uviedla, že humanitárne programy OSN zlyhali "vzhľadom na spolitizovanie pomoci OSN nepriateľskými silami". Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) čelí prísnym sankciám uvaleným Bezpečnostnou radou OSN v súvislosti s jadrovým a raketovým programom Pchjongjangu.

Viac o téme: ZamestnanciZníženieOSNSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu