Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Definitívne potvrdené, Kövesiová bude na čele Európskej prokuratúry

Laura Kövesiová
Laura Kövesiová (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

BRUSEL - Bývalá rumunská protikorupčná prokurátorka Laura Kövesiová sa stane prvou šéfkou novovznikajúcej Európskej prokuratúry (EPPO). Definitívne to v utorok potvrdil Európsky parlament (EP). Kövesiová bola favoritkou europarlamentu pre túto funkciu od začiatku medziinštitucionálnych rokovaní, ktoré prebiehali od jari tohto roku. Minulý týždeň jej vymenovanie podporilo 17 z 22 členských krajín EÚ, ktoré sa k EPPO pripojili.

Po utorňajšej dohode s vyjednávačmi Rady EÚ predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Juan Fernando López Aguilar uviedol, že Kövesiová je výbornou voľbou na obsadenie postu hlavnej prokurátorky EÚ. "Má vynikajúce odborné schopnosti. Okrem toho Rumunsko v súčasnosti nezastáva žiadne kľúčové pozície v EÚ. Odteraz bude jednou z najsilnejších žien v EÚ," uviedol španielsky europoslanec.

Podľa predsedníčky Výboru EP pre kontrolu rozpočtu Moniky Hohlmeierovej Kövesiová ako kandidátka "najlepšie korešponduje s víziou Európskeho parlamentu o silnej a dôveryhodnej Európskej prokuratúre". Nemecká europoslankyňa zároveň ocenila jej kompetentnosť, odolnosť, odvahu a impozantné výsledky v boji proti korupcii v Rumunsku.

Európska prokuratúra by mala od októbra 2020 vyšetrovať a stíhať trestné činy proti finančným záujmom EÚ, teda predovšetkým zneužívanie európskych fondov, ale tiež veľké cezhraničné podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH) či financovanie medzinárodného terorizmu. Jej sídlo bude v Luxemburgu.

Doteraz sa do iniciatívy EPPO zapojilo 22 z 28 členských štátov EÚ. Päť krajín (Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko) sa bude môcť k EPPO pripojiť kedykoľvek v budúcnosti. Šiestou nezapojenou krajinou je Británia, ktorá sa chystá opustiť EÚ.
 

Viac o téme: Európsky parlamentLaura KövesiováEPPOŠúfka Európskej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu