Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smartwings káže svojim zamestnancom mlčať, postupom jej pilotov je úrad civilného letectva šokovaný

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pixabay.com)

PRAHA – Piloti letu QS1125 spoločnosti Smartwings leteli vo štvrtok 22. augusta z gréckeho Samosu do Prahy iba s jedným motorom. Túto poruchu neoznámili dispečerom letovej prevádzky v Rakúsku ani v Maďarsku. O prípad sa zaujíma aj ministerstvo dopravy. Firma vraj zakázala zamestnancom prípad komentovať!

Lietadlo s jedným funkčným motorom letelo podľa českého denníka Blesk 2 hodiny a 20 minút z gréckeho ostrova Samos do Prahy. O tom, že im nefunguje jeden motor, piloti podľa webu Zdopravy.cz neinformovali dispečerov letovej prevádzky v Rakúsku, Maďarsku a ani v Srbsku. 

„AustroControl nebol upozornený ani nijako informovaný o mimoriadnosti tohto letu. Ani o dôvodoch, ani o výbere nižšej letovej hladiny,“ povedal hovorca AustroControl Markus Pohanka pre spomenutý web. Problém s motorom ohlásila posádka až českému riadeniu letovej premávky. Šlo o závažný technický problém, ktorého zatajením mohla byť ohrozená bezpečnosť prevádzky v časti vzdušného priestoru nad Európou? Tým sa teraz zaoberajú úrady. 

Úrad civilného letectva je šokovaný

Ak dôjde k zlyhaniu motora, alebo ak musí byť vypnutý, odporúča sa, aby pilot veliaci lietadlu dosadol na najbližšom vhodnom letisku, na ktorom možno bezpečne pristáť. K tomu však nedošlo a lietadlo pristálo až v cieľovej destinácii v Prahe. Český úrad pre civilné letectvo vo vyhlásení uviedol, že nedošlo k pristátiu na najbližšom vhodnom letisku, ako je to v záujme bezpečnosti posádky a cestujúcich. Riaditeľ českého Úradu civilného letectva David Jágr uviedol pre Českú televíziu, že sú postupom pilotov spoločnosti Smartwings šokovaní a považujú prípad za bezprecedentný.

 

Vyhlásenie európskej leteckej agentúry EASA nie je také striktné ako vyhlásenie ÚCL. „V situáciách, aká sa stala počas letu QS1125, neexistuje absolútna požiadavka na to, že lietadlo musí pristáť na najbližšom vhodnom letisku,“ uviedla EASA vo vyhlásení. Spoločnosť Smartwings sa na stanovisko EASA odvoláva a vysvetľuje si ho tak, že rozhodnutie o tom, kde lietadlo pristane, bolo na pilotoch. Veliteľ lietadla podľa hovorkyne spoločnosti Vladimíry Dufkové patrí medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Podľa nej mala posádka celú situáciu pod kontrolou a rozhodne by nič nepodcenila.

Zamestnanci Smartwings, mlčte!

Podľa listu, ktorý má denník Zdopravy.cz k dispozícii, vedenie firmy varuje zamestnancov pred komentovaním prípadu na sociálnych sieťach. „Žiadame zamestnancov, aby sa zdržali akýchkoľvek komentárov na sociálnych sieťach a publikovania interných informácií v prostredí internetu,“ stojí v liste.

V texte sa ďalej uvádza, že spoločnosť v poslednom čase vyšetruje niekoľko hrubých porušení tohto typu. „Považujeme za nutné upozorniť, že zamestnanci sú povinní zachovávať mlčanlivosť o organizačných, obchodných, technických a prevádzkových skutočnostiach a zverejňovanie informácií o dianí v spoločnosti je v rozpore s predpismi.“ 

O „Kauzu Smartwings“ sa zaujíma aj ministerstvo dopravy. To bude chcieť nezávislé vyšetrovanie. „V prípade porušenia prevádzkových predpisov budeme riadne postupovať v príslušných konaniach a prijímaní opatrení na elimináciu podobných situácií. Je však nevyhnutné najprv celú záležitosť vyšetriť a neprijímať vopred nijaké unáhlené závery,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Lenka Rezková. 

Smartwings káže svojim zamestnancom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Úrad civilného letectva (ÚCL) požaduje od Smartwings vysvetlenie vrátane dôkazných materiálov. Podľa hovorcu ÚCL Vítězslava Hezkého nejde o všeobecnú žiadosť, ide podľa neho o úplne konkrétne otázky. Ich obsah nechce úrad prezradiť, ale smerujú k tým bodom prípadu, kde mohli piloti či spoločnosť pochybiť. Úrady žiadajú najmä vysvetlenie jednotlivých rozhodnutí, ktoré posádka v situácii, keď stroj letel iba s jedným motorom, urobila. Chce vedieť konkrétne dôvody, prečo sa posádka nerozhodla pre núdzové pristátie. Smartwings dostal termín na odpoveď do 6. septembra.

Viac o téme: MotorRozhodnutieLietadloPrahaSamos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu