Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípad mŕtvych tigríčat, ktoré našli v byte Slovenky, sa zamotáva: Mohlo to byť celé inak

(Zdroj: NO Polizei)

VIEDEŇ - V zoologickej záhrade vo viedenskom Schönbrunne uhynuli dve tigríčatá, ktoré polícia na začiatku augusta zabavila Slovenke žijúci v dolnorakúskom mestečku Hainburg an der Donau. Zoo o tom dnes informovala na svojom webe. Žena si mláďatá priviezla zo záchrannej stanice na Slovesku, v ktorej ako ošetrovateľka pracuje. Podľa svojich slov sa ich snažila zachrániť potom, čo ich odvrhla matka.

Teraz podľa agentúry APA žena čelí obvineniu z porušenia zákona o obchodovaní s divoko žijúcimi druhmi zvierat. K súdu by sa mala dostaviť 14. októbra, hrozia jej až dva roky väzenia. "Ošetrovatelia a veterinári sa o obe (tigríčatá) nepretržite starali. Bohužiaľ to rovnako nezvládli," uviedla zoo. Podľa nej boli mláďatá príliš skoro oddelené od matky, v čase premiestnenia mali len niekoľko dní.

Policajti mláďatá objavili na začiatku augusta v byte v dolnorakúskom meste Hainburg an der Donau, ktoré leží neďaleko Bratislavy. Tridsaťštyriročná občianka Slovenska ich podľa nich mala vo vani pod špeciálnou lampou. Tvrdila pritom, že nevedela, že v Rakúsku nie je povolené v bytoch takéto zvieratá chovať.

V rozhovore pre portál aktuality.sk Slovenka Yagmur Yilmazová, ktorá pracuje v zariadení Oáza sibírskeho tigra v obci Kostolná pri Dunaji neďaleko Senca, odmietla, že by sa chystala mláďatá predať na čiernom trhu, z čoho ju vraj obvinili rakúski ochrancovia prírody.

"V oáze sibírskeho tigra sa narodila tri tigríčatá. Matka všetky odvrhla. Jedno bolo silnejšie a dve som vzala do Rakúska, kde som sa o ne mohla starať a rýchlo sa dostať k zverolekárovi v prípade potreby," uviedla Yilmazová.

Obvinili ju

Tigre vraj do Rakúska previezla v snahe ich zachrániť a ten istý deň navštívila veterinára. Ešte večer u nej podľa jej slov zasahovala polícia. Ochranári, ktorí zvieratá pod dohľadom polície odoberali, obvinili Yilmazová z neodborného zásahu, ktorý mohol zdravotný stav malých šeliem ešte zhoršiť. Zástupca organizácie na ochranu zvierat Vier Pfoten (Štyri labky) Heli Dungler vyzval, aby slovenské úrady preverili činnosť zariadenia, v ktorom sa tigríčatá narodili.

"Musí byť transparentné, kam nakoniec tie hŕby mláďat, ktoré sa na onej tigrej farme narodia, vlastne pôjdu," povedal. Slovenka teraz čelí obvineniu z porušenia zákona o obchodovaní s voľne žijúcimi druhmi zvierat a rastlín. Chov niektorých zvierat, ako sú napríklad veľké mačkovité šelmy, je v Rakúsku možný len v zoologických záhradách a vedeckých zariadeniach, ktoré majú potrebné povolenia. Týrania zvierat sa podľa štátneho zastupiteľstva žena nedopustila.

Viac o téme: ZooúhynPolícia Tigríčatá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu