Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán varuje svet: Štáty by si mali dobre rozmyslieť, či sa pripoja k námornej misii USA

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

OSLO - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf varoval štáty, ktoré zvažujú, že sa pripoja k námornej bezpečnostnej misii USA v Perzskom zálive, aby "si to dvakrát rozmysleli". Zaríf to vyhlásil vo štvrtok počas návštevy Nórska, ktoré bolo po návšteve Fínska a Švédska poslednou zastávkou na jeho "nordickom turné", informovala agentúra DPA.

"Dúfam, že krajiny si to rozmyslia dvakrát ešte pred tým, než budú súhlasiť s pripojením sa k tomuto aktu agresie zo strany USA voči Iránu," vyhlásil šéf iránskej diplomacie pred novinármi v Osle. Šéfka nórskej diplomacie Ine Eriksenová Söreideová v tejto súvislosti uviedla, že Nórsko "ako námornú krajinu veľmi znepokojuje", že sa stalo "priamym terčom sabotážnych činov namierených voči komerčným plavidlám".

Podľa DPA tak reagovala na júnový incident, pri ktorom bol neďaleko Hormzského prielivu poškodený nórsky tanker. Söreideová ďalej dodala, že Oslo stále zvažuje, či sa k americkej iniciatíve pripojí, alebo nie.

Spojené štáty už skôr požiadali svojich spojencov, aby sa zapojili do námornej misie, ktorej cieľom bude ochraňovať lode prevážajúce tovar v Hormuzskom prielive. Okrem Británie však európske krajiny na túto výzvu dosiaľ reagovali rozpačito a nepridali sa. Svoju účasť na misii okrem Spojeného kráľovstva zatiaľ potvrdili len Austrália a Bahrajn.

Viac o téme: VarovanieIránSpojené štátyMohammad Džavád Zaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu