Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Irán sa konečne zľutoval: Prepustil časť posádky zadržiavaného európskeho tankera

Tanker Stena Impero
Tanker Stena Impero (Zdroj: SITA/AP/Marcos Moreno)

TEHERÁN - Irán prepustil v stredu časť 23-člennej posádky švédskeho tankera Stena Impero plaviaceho sa pod britskou vlajkou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na švédskych činiteľov.

Irán obviňuje toto plavidlo z "porušenia medzinárodných námorných pravidiel". Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví predtým avizoval, že siedmich námorníkov prepustia z humanitárnych dôvodov a budú môcť čoskoro opustiť Irán. Ide o piatich Indov, jedného Lotyša a jedného Rusa.

Ropný tanker zadržali iránske Revolučné gardy 19. júla vo vodách Hormuzského prielivu. Stalo sa tak po tom, ako 4. júla britské kráľovské námorníctvo pri Gibraltári zadržalo iránsky tanker Adrian Darya 1 pre podozrenie z prepravy ropy do Sýrie, čo by bolo porušením sankcií Európskej únie. Tanker prepustili 18. augusta po ubezpečení zo strany Iránu, že náklad nevyloží v Sýrii.

Zvyšní členovia posádky - 13 Indovia, dvaja Rusi a jeden Filipínec - zostanú na palube v súlade s bezpečnostnými normami, ktoré požaduje krajina, pod ktorej vlajkou sa tanker plaví, spresnil švédsky prevádzkovateľ plavidla Stena Bulk.

Spoločnosť ďalej tvrdí, že si nie je vedomá žiadnych porušení námorných plavidiel týmto plavidlom a že si stojí za profesionálnym počínaním posádky, dopĺňa stanica BBC. Británia vyhlásila, že Irán nemal žiadne právo brániť tankeru v ceste, a obvinila Teherán z "pirátstva".

Viac o téme: TankerPosádkaPrepustenieIránTeheránStena Impero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu