Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Španielska vláda sa zľutovala: Prijme viac ako 100 migrantov z lode, ktorú Taliansko odmietlo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Gentico)

MADRID - Španielska vláda v nedeľu navrhla, že prijme viac ako 100 migrantov z lode Open Arms, ktorí už 17 dní čakajú na povolenie na vylodenie, uviedol na svojom webovom portáli denník El Periódico de Catalunya.

Španielska vláda ponúkla prístav Algeciras v regióne Andalúzia v juhozápadnej časti krajiny. Úrad španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vo vyhlásení ako dôvody uviedol "núdzovú situáciu" na palube lode a "nepochopiteľnú reakciu talianskych úradov".

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini lodi patriacej španielskej charitatívnej organizácii Proactiva Open Arms odmieta povoliť zakotviť pri talianskych brehoch. Plavidlo migrantov zachránilo v oblasti Stredozemného mora začiatkom augusta.

Španielska vláda sa zľutovala:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Elio Desiderio/ANSA via AP)

Salvini v sobotu povolil 27 maloletým migrantom bez sprievodu opustiť loď a vo štvrtok dostali povolenie na vylodenie z "psychologických" dôvodov piati migranti a ďalší štyria, ktorí sú ich rodinnými príslušníkmi.

Šéf organizácie Proactiva Open Arms Óscar Camps v sobotu na Twitteri oznámil, že podmienky na palube lode sú "neudržateľné" a medzi pasažiermi sa vyskytujú "bitky a hádky".

Viac o téme: MigrantiLampedusaOpen Arms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu