Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smrť na dovolenke v Chorvátsku: Šesť turistov sa otrávilo, jeden zomrel, deti v kritickom stave

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

SPLIT - V utorok ráno bola do prístavu na Hvare vyslaná žiadosť o pomoc z prenajatej jachty, na ktorej zomrel 57-ročný taliansky turista Eugenio Vinci. Situácia však bola oveľa vážnejšia. Ďalších päť ľudí na palube trpelo vážnymi príznakmi otravy a skončili v nemocnici. Vinciho manželka, ich dve deti (5, 14), rodinný priateľ Bruno Mancuso a jeho žena. Najhoršie sú na tom deti, ktoré zostávajú v kritickom stave napojené na umelú ventiláciu. Pôvodne sa uvažovalo o tom, že zdravotné problémy spôsobilo jedlo v reštaurácii. Výsledky pitvy však ukazujú, že za všetkým stojí unikajúci oxid uhoľnatý na lodi.

Brutálna vražda v Chorvátsku: VIDEO Igor zastrelil kalašnikovom šesť členov rodiny, aj chlapca (†10)

K nešťastiu prišlo iba druhý deň spoločnej dovolenky starých priateľov a ich rodín. Podľa portálu vecernji.hr. sa talianski turisti plánovali plaviť osem dní, ale po návšteve reštaurácie na Hvare im zostalo zle. Keďže konzumovali najmä plody mora, chorvátska tlač sa spočiatku zaoberala tým, že mohlo dôjsť k otrave jedlom.

Zaujímavosťou je, že Eugenio Vinci nezomrel priamo na následky otravy, ale približne o tretej hodine ráno v kúpelni omdlel, spadol a hlavou sa udrel o vaňu. Ostatných päť ľudí, ktorí trpeli silnými hnačkami a zvracaním, neskôr previezli vrtuľníkmi z Hvaru do nemocnice asi v 50 km vzdialenom Splite. Najhoršie dopadli dvaja súrodenci, ktorí sú v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Zlyhali im orgány.

Eugenio Vinci
Zobraziť galériu (4)
Eugenio Vinci  (Zdroj: FB/Eugenio Vinci)

Bývalý taliansky senátor Bruno Mancuso v nemocnici uviedol, že keď premýšľal o príčinách ich zdravotných komplikácii, spomenul si najprv na jedlo, ale potom si uvedomil, že deti nejedli vôbec. Nedali si jediné sústo. Rovnako príznakmi netrpeli ani dvaja ich priatelia, ktorí večerali s nimi. Inšpekcia v reštaurácii taktiež neodhalila žiadne pochybenie.

Bruno Mancuso
Zobraziť galériu (4)
Bruno Mancuso  (Zdroj: FB/Bruno Mancuso)

Pitva zosnulého nakoniec potvrdila, že manažér reťazca supermarketov Eugenio Vinci vdýchol vysokú dávku oxidu uhoľnatého. Toho sa pravdepodobne nadýchali aj dvaja policajti, ktorí vykonávali na lodi prehliadku a zostalo im nevoľno. Našťastie v tomto prípade stačilo iba krátke lekárske ošetrenie.

Bruno Mancuso dodal, že všetci, ktorí ochoreli, spali na pravom boku lode. Predpokladá, že výpary z motorov sa dostali do ventilácie a spiaci dovolenkári sa nimi otrávili. Pokým Mancuso s manželkou sa dobre zotavujú, Vinciho žena zostáva vo vážnom stave.

Viac o téme: OtravaChorvátskoOxid uhoľnatý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu