Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Severná Kórea naďalej testuje rakety: Nemám s tým problém, vyhlásil Trump

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že "nemá problém" s raketovými skúškami Severnej Kórey. Vyjadril sa tak podľa juhokórejskej agentúry Jonhap krátko po tom, ako KĽDR v piatok ráno miestneho času odpálila viacero rakiet krátkeho doletu, a to už po tretí krát v priebehu zhruba jedného týždňa.

"Myslím, že je to v zásade pod kontrolou," povedal Trump novinárom v Bielom dome. "Nemám (s tým) problém. Uvidíme, čo sa stane, avšak sú to rakety krátkeho doletu. Tie sú veľmi štandardné," povedal. Na nasledovnú otázku či môže aj naďalej pokračovať v rozhovoroch o denuklearizácii so severokórejským vodcom Kim Čong-unom americký prezident reagoval slovami: "Och, iste, pretože toto sú rakety krátkeho doletu... O tých sme nikdy nediskutovali. Hovorili sme o jadrových (zbraniach)," dodal.  

Juhokórejská armáda oznámila, že KĽDR odpálila v piatok ráno miestneho času zo svojho východného pobrežia bližšie neidentifikované rakety krátkeho doletu. Tomuto odpalu predchádzali dve obdobné raketové skúšky - prvá z minulého štvrtka, druhá z tejto stredy. 

KĽDR tvrdí, že pod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

Popredný americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, po poslednom odpale agentúre Jonhap povedal, že USA "situáciu monitorujú a úzko spolupracujú so svojimi juhokórejskými aj japonskými spojencami". Japonské ministerstvo medzičasom taktiež oznámilo, že odpal analyzuje. Zároveň však uviedlo, že rakety nedosiahli do japonských teritoriálnych vôd.

Viac o téme: CvičenieRaketyStrelyDonald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu