Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obrovský úlovok talianskej polície: VIDEO Najmocnejší mafiáni na loďke, pochytali ich ako muchy

(Zdroj: SITA/Igor Petix / ANSA cez AP)

PALERMO - Mnohých členov z prostredia organizovaného zločinu, prepojených na newyorský obávaný klan Gambinovcov, zatkla v sicílskom Palerme talianska polícia v rámci operácie proti mafii. Zadržaných bolo 19 ľudí vrátane starostu jedného mestečka pri Palerme, obvineného z uzavretia tajnej dohody s mafiou.

Podľa agentúry DPA polícia v stredu uviedla, že v rámci operácie zameranej na tú zložku hlavnej sicílskej mafie Cosa Nostra, ktorá ovláda palermskú štvrť Passo di Rogano, uskutočnila "viacero" zatknutí.

Styky zatknutých osôb s klanom Gambinovcov polícia viac nerozviedla, operáciu však nazvala Nová spojitosť. Polícia uviedla, že v rámci vyšetrovania sa zamerala na jednu z rodín Cosy Nostry - klan Inzerillovcov, ktorý Sicíliu opustil v 80. rokoch, keď prehral vojnu o vplyv s neskorším lídrom tejto hlavnej zločineckej organizácie Totom Riinom.

Inzerillovci utiekli do Spojených štátov, ale podľa talianskej polície sa na začiatku roku 2000 vrátili a po zmierení sa so svojimi bývalými konkurentmi v trestnej činnosti pokračovali. Počas policajnej operácie skonfiškovali tiež predpokladané mafiánske aktíva vo výške troch miliónov eur.

Obrovský úlovok talianskej polície:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SITA/Igor Petix / ANSA cez AP)

Aristokrati medzi mafiánmi

Klan Inzerillovcov patrí medzi najsilnejších mafiánov na Sicílii. Mafiánsku skupinu založili v 50. rokoch minulého storočia a najznámejší spomedzi nich je vodca Salvator "Totuccio" Inzerillo. Minimálne 50 rokov bol považovaný za aristokrata mafiánov Palerma. 

Inzerillovci boli spriaznení s rodinami Spatola, Mannino, Castellano, Gambino a Di Maggio. Polícii sa podarilo nakrútiť mafiánov spolu aj minulý rok na Sicílii. Ich ochrancom sa stal Carlo Gambino, známy tiež aj ako krstný otec. Na Sicílii klan obchodoval najmä s morfiom. 

Cosa Nostra aj na Slovensku

Na Slovensku sa hovorilo najmä o talianskej mafii ´Ndranghete, no podľa talianskeho novinára je na Slovensku aj Cosa Nostra. 

Pri operácii proti mafii zatkli viacero ľudí so stykmi na Gambinovcov

Základnou jednotkou Cosa Nostry sú tzv. rodiny. Tento pojem tu neoznačuje pokrvné rodiny, ale základnú bunku organizácie (členovia nemusia byť v príbuzenskom vzťahu), ktorá má kontrolu nad určitým teritóriom. Jednotlivé „rodiny“ a jej členov spája vzájomná solidarita, pocit výnimočnosti, pravidlá a do veľkej miery aj koordinácia. V roku 2007 talianska polícia pri zatýkaní mafiánskych členov našla aj tzv. kódex Cosa Nostry.

  1. Osobne sa nepredstavíš ďalšiemu členovi klanu.
  2. Musí to za teba urobiť tretí člen.
  3. Nebudeš pozerať po manželkách svojich priateľov.
  4. Nikdy nebudeš videný v prítomnosti policajtov.
  5. Nebudeš chodiť do barov a klubov.
  6. Služba Cosa Nostre je nadovšetko - budeš jej k dispozícii, i keby tvoja žena rodila.
  7. Schôdzky sa musia rešpektovať.
  8. K ženám sa budeš správať s úctou.
  9. Pokiaľ budeš požiadaný o informáciu, odpovieš pravdivo.
  10. Neprivlastníš si peniaze iného člena klanu, alebo inej rodiny.
  11. Členmi sa nemôžu stať ľudia, ktorí majú kontakty na polícii, informátori, ľudia, ktorí sa správajú zle a neriadia sa morálnymi zásadami.
Viac o téme: ZatknutieMafiániMafiaTalianskoPalermoTaliani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu