Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Európe sa rozmáha sexuálna choroba: Môže za to naše zhýralé správanie

Baktéria spôsobujúca syfilis Zobraziť galériu (2)
Baktéria spôsobujúca syfilis (Zdroj: SITA/Susan Lindsley/CDC via AP)

LONDÝN - Počet prípadov syfilisu v Európe dosiahol nové maximum, informovala v piatok regionálna zdravotnícka organizácia, ktorá tento nárast pripisuje riskantnejšiemu sexuálnemu správaniu ľudí.

V roku 2017 bolo zaregistrovaných približne 33.100 prípadov tohto pohlavne prenosného ochorenia, tvrdí Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Štokholme, citujúc nedávne údaje z 28 európskych krajín.

ECDC ďalej uviedlo, že od roku 2010 to predstavuje 70-percentný nárast počtu prípadov syfilisu, pričom väčšina prípadov sa týka mužov, ktorí majú pohlavný styk s inými mužmi a žijú v mestských oblastiach, informovala tlačová agentúra DPA.

Ohlásená bilancia syfilisu bola deväťkrát vyššia u mužov než u žien a najviac prípadov bolo zistených u mužov vo veku 25 - 34 rokov, uvádza ECDC.

V Európe sa rozmáha
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Syfilis spôsobujú baktérie. Ak sa choroba nelieči, môže viesť k závažným zdravotným problémom. Medzi faktory, ktoré prispievajú k nárastu infekcií syfilisom v Európe a iných častiach sveta, patrí "sex bez ochrany, striedanie partnerov a zníženie strachu z HIV", uviedli pracovníci ECDC.

Stúpajúci trend je od roku 2010 trvalý. Zdravotnícka organizácia odporučila ako prevenciu používanie kondómov pri nových alebo náhodných partneroch a pravidelné testy.

Viac o téme: KondómySyfilisSexuálne ochorenieSTD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu