Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ČSSD sa so Zemanom dohodli: Padla hlava ministra kultúry Staněka, odíde na konci mesiaca

Antonín Staněk Zobraziť galériu (2)
Antonín Staněk (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol, že vyhovie Českej strane sociálnodemokratickej (ČSSD) a na konci júla odvolá ministra kultúry Antonína Staněka. Po schôdzke s prezidentom a Staněkom v Lánoch to v piatok oznámil šéf sociálnych demokratov Jan Hamáček. Zeman doteraz Staněka z ČSSD odmietal odvolať, pripomína spravodajský server Novinky.cz.

Nie je zatiaľ jasné, kto Staněka nahradí. "Sociálna demokracia je strana, ktorá má právo rozhodovať o tom, kto za ňu bude vo vláde," uviedol Hamáček. Prezident Zeman podľa neho nepovedal jasne, že bude rozhodnutie ČSSD rešpektovať.

V pondelok sa zíde vedenie sociálnej demokracie a Hamáček očakáva, že potvrdí ako adepta na ministra kultúry podpredsedu ČSSD Michala Šmardu. Vedenie tiež rozhodne, či strana zotrvá vo vláde s hnutím ANO. Keď sa rozhodne z vlády odísť, podajú ministri za sociálnu demokraciu demisiu. Podľa Hamáčka sa na tom jednomyseľne zhodlo grémium sociálnej demokracie. Z jeho slov vyplynulo, že je pripravený obhajovať odchod z vlády, ak novým ministrom kultúry nebude Šmarda. "Pre nás sa nič nemení, stále nie som optimista," povedal Hamáček podľa serveru iDNES.cz.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Ja som odovzdal pánovi prezidentovi demisiu, tá demisia bola myslená vážne," povedal Staněk, ktorý po rokovaní v Lánoch predstúpil pred novinárov samostatne.

Staněk podal demisiu už v máji. Zeman ho však dva mesiace odmietal odvolať. Prezidenta sa niekoľkokrát snažil presvedčiť aj premiér Andrej Babiš (ANO). Ten sa v piatok nechal počuť, že hlavným problémom je nominácia Šmardu. Babiš podľa vlastných slov súhlasí s prezidentom, že Šmarda nie je ideálnym kandidátom na post ministra kultúry.
 

Viac o téme: Antonín Staněk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu