Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump odmieta spoluprácu s britským veľvyslancom: Kritizuje Mayovú a brexit

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump na Twitteri napísal, že viac nebude spolupracovať s britským veľvyslancom v Spojených štátoch Kimom Darrochom, ktorý ho v uniknutých diplomatických depešiach označil za nekompetentného, neschopného a nestabilného a jeho administratívu nazval nefunkčnou. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

"Veľvyslanca (Darrocha) nepoznám, ale v USA sa obľube ani dobrej mienke ľudí neteší," napísal Trump. "Nebudeme s ním viac spolupracovať," vyhlásil. Darrochove výroky v nedeľu zverejnil týždenník The Mail On Sunday. Okrem iného veľvyslanec povedal, že existujú pochybnosti o tom, či Biely dom "vôbec niekedy bude vyzerať, že je kompetentný". Podľa Darrochových vyjadrení jediný spôsob, ako s Trumpom komunikovať, je hovoriť jednoducho a hrubo.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Trump v reakcii na kritiku v uniknutých depešiach vyhlásil, že spôsob, akým odstupujúca premiérka Británie Theresa Mayová riešila tzv. brexit, znamená "neporiadok". Zároveň vyslovil slová vďaky za to, že jej funkčné obdobie sa čoskoro skončí. "Som veľmi kritický voči spôsobu, akým Británia a premiérka Theresa Mayová pristúpili k riešeniu brexitu," napísal Trump na Twitteri. "Aký len neporiadok ona a jej zástupcovia spôsobili. Povedal som jej, ako sa to (brexit) má vyriešiť, ale ona sa rozhodla konať inak. Dobré správy pre skvelé Spojené kráľovstvo sú, že čoskoro bude mať nového premiéra," dodal Trump.

Británia svojmu veľvyslancovi vyjadruje podporu

Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej zopakovala v pondelok svoju "plnú podporu" britskému veľvyslancovi vo Washingtone Kimovi Darrochovi po tom, ako prezident USA Donald Trump uviedol, že s ním viac nebude spolupracovať. "Sir Kim Darroch má naďalej premiérkinu plnú podporu", uviedol podľa agentúry AFP hovorca britskej vlády po tom, ako Trump reagoval na uniknuté diplomatické depeše, v ktorých Darroch prezidenta označil za nekompetentného, neschopného a nestabilného a jeho administratívu nazval nefunkčnou.

Britský veľvyslanec Kim Darroch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Sait Serkan Gurbuz))

Hovorca britskej vlády uviedol, že "uniknuté diplomatické depeše neodrážajú blízkosť a úctu, ktoré vo vzájomnom vzťahu udržiavajú""Zároveň však zdôrazňujeme význam toho, aby veľvyslanci mohli vo svojej krajine poskytovať úprimné a neprikrášlené hodnotenia politiky," podotkol. Hovorca zdôraznil, že Spojené kráľovstvo má s USA "osobitý a trvalý vzťah založený na spoločnej dlhej histórii a zdieľaní hodnôt, a tak tomu bude aj naďalej"

Viac o téme: Theresa MayBrexitDonald rumpKim Darroch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu