Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf severoírskej polície sa obáva tvrdého brexitu: Môže ovplyvniť trvajúci mier

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELFAST - Nový šéf severoírskej polície v sobotu varoval, že hroziaci tvrdý brexit by mohol negatívne ovplyvniť dve desaťročia trvajúci mier v tejto britskej provincii a viesť možno až k obnoveniu násilia. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Myslím, že sa v krátkodobej perspektíve obávame toto, že tvrdý brexitu vytvorí vákuum, ktoré sa stane impulzom pre mobilizáciu a nábor v radoch (írskych) republikánskych odštiepencov," uviedol na sobotňajšej tlačovej konferencii nový veliteľ severoírskej polície Simon Byrne, ktorý bol do funkcie vymenovaný v júni. 

Veľmi nepriaznivý vplyv na situáciu v Severnom Írsku by podľa neho mohol mať aj možný nárast obľuby a bojaschopnosti takýchto militantov, ako aj negatívne ekonomické dôsledky odchodu Británie z EÚ bez dohody. V Severnom Írsku by tvrdý brexit mohol vyvolať výrazné zvýšenie nezamestnanosti. 

Byrne by sa za takejto situácie obával aj možných útokov proírskych militantov na príslušníkov severoírskej polície, ktorí by museli po tvrdom brexite strážiť obnovenú hranicu medzi oboma časťami írskeho ostrova. 

S podobným varovaním prišla tento týždeň aj vláda nezávislej Írskej republiky. Podľa nej by neriadený brexit mohol v tejto britskej provincii podnietiť aktivitu malých militantných skupín z radov írskych nacionalistov aj probritských unionistov. Riziká s tým spojené chce eliminovať okamžitým nasadením írskej polície na hranicu so Severným Írskom v prípade, ak Británia odíde s EÚ bez dohody. 

Dlhoročný konflikt a sektárske násilie v Severnom Írsku ukončila Veľkopiatková dohoda z roku 1998. Na jej základe sa ozbrojeného boja vzdala Írska republikánska armáda (IRA), polovojenská organizácia, ktorá bojovala proti britskej nadvláde. Malá časť odštiepencov z IRA však pokračuje v občasných útokoch menšieho rozsahu.

Viac o téme: MierPolícia Severné ÍrskoBrexitSimona Byrne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu