Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež František už po tretíkrát prijal vo Vatikáne ruského prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin počas súkromnej audiencie u pápeža Františka vo Vatikáne. Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin počas súkromnej audiencie u pápeža Františka vo Vatikáne. (Zdroj: TASR/Alessandro Di Met)

RÍM - Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol vo štvrtok vo Vatikáne s pápežom Františkom. Hlava katolíckej cirkvi prijala šéfa Kremľa v knižnici Apoštolského paláca. Rozhovor medzi Putinom a Františkom sa konal za zatvorenými dverami, iba za prítomnosti tlmočníka, informovala agentúra TASS.

Agentúra DPA poznamenala, že kolóna automobilov s ruskými lídrom dorazila na Námestie svätého Petra o 14.15 h - o hodinu neskôr, než bolo naplánované. Je to už tretia Putinova audiencia u pápeža Františka. Predošlé boli v rokoch 2013 a 2015. Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin, druhý muž po pápežovi, ešte pred schôdzkou vyhlásil, že Putina považujú za "muža viery".

Vladimir Putin počas súkromnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Gregorio Borgia)

"Rusko venuje pozornosť otázkam, ako sú ochrana kresťanov na Blízkom východe a kríza kresťanských hodnôt v západnej spoločnosti," uviedol Parolin."Toto stretnutie poskytne príležitosť na diskusiu o týchto otázkach, ako aj o konfliktoch na Ukrajine a v Sýrii," dodal kardinál. Moskovský katolícky arcibiskup Paolo Pezzi predtým uviedol, že rozhovory by sa mali týkať aj klimatických zmien.

Vladimir Putin počas súkromnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Gregorio Borgia)

"Počas srdečných diskusií obe strany vyjadrili svoju spokojnosť s rozvojom bilaterálnych vzťahov, ešte viac posilneným dnes podpísaným protokolom o porozumení týkajúcom sa spolupráce medzi detskou nemocnicou Bambino Gesu a detskými nemocnicami Ruskej federácie. Potom obrátili svoju pozornosť na rôzne otázky relevantné pre život katolíckej cirkvi v Rusku," uviedlo tlačové oddelenie Vatikánu na svojej internetovej stránke.

Potom sa dotkli ekologickej otázky a rôznych tém týkajúcich sa súčasných medzinárodných záležitostí, "s osobitným dôrazom na Sýriu, Ukrajinu a Venezuelu", dodalo tlačové oddelenie Svätej stolice. Agentúra DPA uviedla, že pri rozlúčke František požiadal Putina, aby sa za neho modlil, zatiaľ čo Putin sa mu poďakoval za "veľmi dôležitú a zaujímavú konverzáciu."

Viac o téme: StretnutieVladimir PutinVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu