Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Princ William s manželkou navštívia Pakistan: Ide o prvú cestu do krajiny po 13 rokoch

William a Kate
William a Kate (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Britský princ William s manželkou Catherine navštívia na jeseň Pakistan. Pôjde o prvú cestu členov britskej kráľovskej rodiny do tejto islamskej republiky za uplynulých vyše 13 rokov. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC s odvolaním sa na Kensingtonský palác.

Dosiaľ poslednými členmi britskej kráľovskej rodiny, ktorí zavítali do Pakistanu, boli v roku 2006 princ Charles s manželkou Camillou. Williamova zosnulá matka princezná Diana navštívila Pakistan v rámci charitatívnej činnosti niekoľkokrát. Britská kráľovná Alžbeta II. tam bola naposledy v roku 1997 a vyvolala kontroverziu, keď počas svojho prejavu v parlamente v Islamabade vyzvala Pakistan a Indiu, aby pristúpili k vzájomnému zmiereniu.

Pakistanský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Mohammad Nafís Zakaríja privítal oznámenie Kensingtonského paláca o avizovanej návšteve slovami: "Pakistanský ľud si stále uchováva v pamäti cesty Jej veličenstva kráľovnej do Pakistanu v rokoch 1961 a 1997. Nadchádzajúca kráľovská návšteva je odrazom významu, ktorý Spojené kráľovstvo prikladá svojim vzťahom s Pakistanom."

Obe krajiny "sa tešia historickým väzbám, ktoré chcú ďalej posilňovať", dodal veľvyslanec. V uplynulých mesiacoch sa v Pakistane odohralo viacero bezpečnostných incidentov. Britské ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke varuje pred vysokou hrozbou teroristických útokov v Pakistane.

"Pre celú krajinu platí vysoká hrozba terorizmu, únosov a sektárskeho násilia, a to vrátane miest Islamabad, Rávalpindí, Láhaur a Karáči. Cudzinci, najmä zo Západu, môžu byť priamymi cieľmi," uvádza ministerstvo. V Spojenom kráľovstve momentálne žije viac než 1,5 milióna ľudí pakistanského pôvodu, pričom Pakistan navštívi ročne 270.000 Britov.

Viac o téme: Návšteva Kráľovská rodinaPrinc WilliamPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu