Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Príbeh jedného z najbohatších mužov, ktorý skončil za mrežami: VIDEO Finančník spreneveril 65 miliárd

Bernard Madoff Zobraziť galériu (2)
Bernard Madoff (Zdroj: SITA/AP/Louis Lanzano, Getty Images)

WASHINGTON/PRAHA - Američan Bernard Madoff (81) býval rešpektovaným finančníkom, jeho kariéra ale nakoniec skončila potupne na súde. V roku 2008 sa totiž ukázalo, že jeho úspešné investovanie nebolo nič iné ako pyramídová hra, len v oveľa väčších rozmeroch. Súd nakoniec jedného z kedysi najbohatších mužov na Wall Street poslal na 150 rokov za mreže. Odsúdený bol 29. júna 2009 za spreneveru až 65 miliárd dolárov (cca 57 miliárd eur).

Boháč kúpil ostrov na Floride za osem miliónov: Potom urobil vec, z ktorej zostáva rozum stáť

Bernard Lawrence "Bernie" Madoff sa narodil 29. apríla 1938 v New Yorku. V roku 1960 vyštudoval politické vedy na Hofstrovej univerzite a potom začal podnikať s kapitálom iba 5000 dolárov.

Madoff, ktorý istý čas pôsobil aj ako predseda správnej rady spoločnosti Nasdaq Stock Market, sa neblaho "preslávil" firmou Bernard L. Madoff Investment Securities (od roku 1960). Tá fungovala na základe takzvanej Ponziho schémy, na rovnakom princípe sú založené aj pyramídové hry.

Investori v týchto systémoch zverujú fondu peniaze pod prísľubom vysokého zhodnotenia prostriedkov. Prevádzkovateľ fondu ale peniaze ďalej neinvestuje a prvým klientom vypláca výnosy z prostriedkov tých, ktorí do systému vstúpili až neskôr.

Keď sklapla pasca, ukázalo sa, že zoznam jeho poškodených klientov je dlhý a pestrý. Okrem bánk a fondov Madoff podviedol aj charitatívne inštitúcie, bohatých i menej majetných jednotlivcov či hviezdy Hollywoodu. Ťažko zasiahnuté boli tiež židovské nadácie, ktoré Madoffovi verili, pretože pochádzal z prostredia prominentnej židovskej komunity v USA.

Klienti, ktorí z "rozbehnutého vlaku" nestačili vystúpiť včas, prišli podľa súdu až o 65 miliárd dolárov. Niekoľko ich kvôli Madoffovým podvodom spáchalo samovraždu. Dobrovoľne zo sveta odišiel aj jeden z jeho synov - Mark, ktorý spolu s bratom Andrewom na otcove podvodné obchody upozornil.

Viac o téme: VäzenieBernard Madoff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu