Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Útok v blízkosti Kadyrovovej rezidencie má svojho vinníka: Útočníkom bol Čečenec z Daeš

Prezident Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov.
Prezident Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Musa Sadulaayev, File)

MOSKVA - Džihádistická organizácia Daeš sa v noci na pondelok prihlásila k zodpovednosti za útok nožom, ktorého terčom sa v nedeľu stala dvojica príslušníkov bezpečnostných zložiek hliadkujúcich v blízkosti rezidencie prezidenta Čečenskej republiky v metropole Groznyj.

S odvolaním sa na inštitút monitorujúci činnosť teroristických organizácií, o tom informovala agentúra AFP. Útočníkom bol Čečenec narodený v roku 1997. Polícia ho zastrelila, dodala v pondelok agentúra AFP. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Stav pri útoku zraneného policajta je vážny, ale jeho život nie je ohrozený. Stav druhého člena hliadky, príslušníka Národnej gardy, je stabilizovaný, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Daeš vo svojom vyhlásení uviedol, že páchateľ útoku sa dostal až k dverám prezidentskej rezidencie "tyrana Ramzana Kadyrova" a tam z automatickej zbrane postrelil niekoľkých príslušníkov polície. V 90. rokoch minulého storočia Moskva viedla proti separatistom v Čečensku dve vojny, po ktorých do úradu hlavy štátu uviedla  Ramzana Kadyrova, bývalého povstalca, ktorý sa stal lojálnym Kremľu a v republike zaviedol tvrdý režim. Aj napriek porážke čečenských povstalcov konflikt Moskvy s militantmi z celého severného Kaukazu neustal. Občasné ozbrojené zrážky si už vyžiadali životy desiatok civilistov a policajtov.

Viac o téme: DžihádistiDaešČečenská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu