Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri útoku v Paríži zahynulo 130 ľudí: Terorista Daešu dostal od väznice kompenzáciu 500 eur

Salah Abdeslam, člen teroristickej skupiny vo Francúzsku. Zobraziť galériu (5)
Salah Abdeslam, člen teroristickej skupiny vo Francúzsku. (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ – Tento muž spustil teroristický útok, ktorý v Paríži zabil 130 obetí a 400 ľudí zranil. Saleh Abdeslam (29) čelí viacerým doživotným trestom vo väznici s najprísnejším strážením – za porušenie jeho súkromia vo väzení mu však vyplatili 500 eur.

Súd vo Versailles západne od Paríža rozhodol, že dozorné kamery, ktoré teroristu a člena Daešu v samoväzbe sledujú 24 hodín denne, porušili jeho právo na súkromný život.

Abdeslam je aj naďalej najsledovanejším väzňom vo Francúzsku po tom, čo sa zúčastnil na zverstvách z 13. novembra 2015, keď on a jeho komplici vraždili s použitím kalašnikovov a výbušnín. Nakoniec bol v apríli 2016 umiestnený do väzby, ale administratívny súd vo Versailles sa uzniesol, že tí, ktorí naňho vo väzení dohliadali, zašli príliš ďaleko.

Pri útoku v Paríži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)

Kamery zriadené v celej jeho cele „boli v marci 2017 po dlhom právnom boji uznané za nezákonné“, uviedol súdny zdroj. Predpokladalo sa, že sledovanie počas takéhoto dlhého obdobia „porušilo jeho právo na súkromný život,“ uviedol Abdeslamov advokát Frank Berton. Prijatie sumy vo výške 500 eur – približne 450 libier – potvrdil Berton podľa novej knihy francúzskej novinárky Elsy Vigoureux. Keď Berton prípad vyhral, požiadali ho, aby poskytol Abdeslamove bankové údaje, ale nepredpokladá sa, že by sa väzeň dotkol hotovosti.

Neznámy útočník bodal do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Abdeslam zostáva v samoväzbe vo Fleury-Merogis neďaleko Paríža, najväčšom väzení v Európe. Už v roku 2016 dostal 20-ročný trest odňatia slobody v Belgicku za účasť na prestrelke s políciou v Bruseli v roku 2016. Tri dni nato ho zatkli na úteku po masakri v Paríži.

Abdeslam, francúzsky štátny príslušník marockého pôvodu, bol súčasťou skupiny samovražedných atentátnikov, ktorí sa podpísali pod masaker na futbalovom štadióne Stade de France, v kaviarňach a reštauráciách a v hudobnom klube Bataclan. Všetci sa vyhodili do vzduchu alebo ich zastrelila polícia, ale Abdeslam opustil určené miesto na francúzskom národnom štadióne počas medzinárodného futbalového zápasu medzi Francúzskom a Nemeckom a dal sa na útek.

Toto sú tváre obetí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Útočníci zabili celkom 130 ľudí vrátane 89 v klube Bataclan, vyše 400 ďalších bolo zranených. Bol to najsmrteľnejší teroristický útok na francúzskej pôde od druhej svetovej vojny a viedol k vyhláseniu výnimočného stavu v celej krajine. Medzi teroristami, členmi Daešu, bol aj Abdeslamov brat Brahim, ktorý zomrel pri odpálení bomby v kaviarni.

Pri útoku v Paríži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: zone)

Bratia spolu viedli bar v hlavnom meste Belgicka a boli v pravidelnom kontakte s veliteľmi Daešu v Sýrii.

Viac o téme: VrahTeroristaKompenzáciaútok ParížDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu