Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS ho nezastavil: Čečenský líder sa objavil už pár dní po správach, že je infikovaný

Ramzan Kadyrov Zobraziť galériu (2)
Ramzan Kadyrov (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorého podľa predchádzajúcich informácií minulý týždeň hospitalizovali v Moskve s možnou nákazou novým koronavírusom, sa v utorok znovu objavil na zasadnutí vlády, ale o ochorení sa vôbec nezmienil. Uviedla to tlačová agentúra AFP.

Správy z minulého štvrtka, aj v ruských štátnych tlačových agentúrach, uvádzali, že 43-ročného Kadyrova letecky previezli do moskovskej nemocnice na liečbu, čo však predstavitelia v Čečensku nikdy nepotvrdili ani priamo nepopreli. Líder Čečenska, autonómnej republiky na juhu Ruskej federácie, zverejnil v utorok na svojom účte v komunikačnej aplikácii Telegram odkaz, že dohliadal na zasadnutie venované koronavírusu. Dodal, že situácia v čečenských nemocniciach je "ustálená".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na sprievodnej fotografii vidieť Kadyrova pri veľkom oválnom stole s ďalšími predstaviteľmi - nemá ochrannú tvárovú masku, ale sedí ďalej od ostatných účastníkov stretnutia. Ruské agentúry s odvolaním sa na zdroje zo zdravotníctva napísali, že u Kadyrova bolo podozrenie na nákazu koronavírusom a dali ho pod dohľad lekárov. Kadyrov sa dostal k moci v Čečensku po tom, čo jeho otca Achmada v roku 2004 zabili pri bombovom útoku. 

Ramzan Kadyrov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Musa Sadulaayev, File)

Je verným spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a je obviňovaný z rozsiahleho porušovania ľudských práv v Čečensku, regióne v severnom Kaukaze. K pandémii nového koronavírusu zaujal typicky svojvoľný, spupný postoj a lekárov, sťažujúcich sa na nedostatok ochranného vybavenia, označil za "provokatérov", ktorých treba prepustiť.

Vyhlásil tiež, že ľudí, ktorí porušili koronavírusovú karanténu, treba "zabiť". A Čečencov, ktorí nešli do izolácie a potom nakazili ostatných, označil za "teroristov" a dodal, že ich treba pochovať v jamách. Kadyrov sa nezvykle vôbec cez víkend neobjavil na verejnosti, hoci bol sviatok na záver moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Na svojej stránke na sociálnej sieti len zverejnil odkaz so zábermi z hlavného mesta Groznyj.

Viac o téme: LíderPandémiaČečenskoKoronavírusRamzan Kadyrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu