Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trumpova administratíva v tajnosti: Bývalá šéfka komunikácie Bieleho domu odmietla vypovedať

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

WASHINGTON - Bývalá šéfka komunikačného oddelenia Bieleho domu Hope Hicksová odmietla v stredu na neverejnom vypočutí pred výborom pre súdnictvo Snemovne reprezentantov amerického Kongresu vypovedať o svojej práci pre amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom na svojej webovej stránke televízia NBC News.

Člen výboru a demokratický kongresman David Cicilline novinárom povedal, že Hicksová odmietla odpovedať na otázky týkajúce sa jej pôsobenia v Bielom dome, čím bráni Kongresu vo výkone jeho kontrolnej funkcie."Na niečo odpovedala, ale väčšinou sa skrývala za smiešne tvrdenie o absolútnej imunite týkajúcej sa všetkého, čo má niečo spoločné s jej prácou v Bielom dome," povedal Cicilline. Prezidentovi právnici ju inštruovali, aby neodpovedala na nijaké otázky, aj keď hovoríme len o tom, čo už povedala osobitnému vyšetrovateľovi (Robertovi Muellerovi). "Povedal by som, že je to začiatok niečoho, čo sa skončí trestným oznámením," dodal.

Bývalá šéfka komunikačného oddelenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/J. Scott Applewhite))

Ďalší člen výboru, demokrat Ted Lieu počas Hicksovej vypočúvania na Twitteri uviedol: "Ide o bránenie spravodlivosti v priamom prenose." Podľa neho predstavitelia ministerstva spravodlivosti vzniesli námietku voči všetkému, čo chcela Hicksová o svojom pôsobení v Bielom dome povedať. "Postoj administratívy je absurdný a na súde prehrajú. Čo Trumpova administratíva skrýva?" dodal na Twitteri Lieu.

Meno Hicksovej, ktorá bola dlhoročnou spolupracovníčkou amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho dcéry Ivanky, sa viackrát vyskytuje v celej Muellerovej správe z vyšetrovania zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.  

Bývalá šéfka komunikačného oddelenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/J. Scott Applewhite))

Koncom februára 2018, teda mesiac pred svojím odchodom z funkcie šéfky komunikačného oddelenia Bieleho domu o zasahovaní Ruska do amerických prezidentských volieb Hicksová deväť hodín vypovedala pred výborom Snemovne reprezentantov pre tajné služby. Vtedy 29-ročná bývalá modelka sa výboru priznala, že príležitostne hovorila "nevinné lži" v Trumpov prospech. Povedala však, že neklamala o ničom podstatnom.

Viac o téme: AdministratívaDonald TrumpHope Hicksová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu