Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyšetrovateľ Mueller bude verejne vypočúvaný v Kongrese: Trump to označil za zastrašovanie

Vyšetrovateľ Mueller bude verejne vypočúvaný v Kongrese Zobraziť galériu (3)
Vyšetrovateľ Mueller bude verejne vypočúvaný v Kongrese (Zdroj: TASR (AP Photo/Cliff Owen, File))

WASHINGTON - Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller súhlasil s tým, že bude vypovedať pred americkými kongresmanmi. Verejné vypočúvanie pred členmi dvoch kongresových výborov, ktoré zrejme prebehne za veľkého záujmu médií, sa uskutoční 17. júla, informovala v stredu agentúra DPA.

Mueller v marci ukončil 22 mesiacov trvajúce vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Podľa záverov Muellerovej správy, ktoré zverejnilo americké ministerstvo spravodlivosti, sa volebný tím súčasného prezidenta Donalda Trumpa nedopustil spolčenia s Ruskom. V druhej skúmanej záležitosti - podozrení z marenia vyšetrovania prezidentom - však Mueller nedospel k jednoznačnému záveru. 

"S potešením oznamujem, že osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller bude vypovedať pred výbormi (Snemovne reprezentantov amerického Kongresu) pre justíciu a tajné služby na verejnom zasadnutí 17. júla," oznámil v utorok večer predseda prvého z uvedených výborov, demokrat Jerry Nadler. Donald Trump vo svojej dvojslovnej reakcii na Twitteri označil ohlásené Muellerovo vypočúvanie za "zastrašovanie prezidenta"

Robert Mueller
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak, File)

Kongresmani si Muellera na vypočúvanie predvolali a on ich výzvu napokon uposlúchol. Na otázky týkajúce sa vyšetrovania bude verejne odpovedať vôbec po prvý raz. Pôvodne k tomu neprejavoval ochotu a súhlasil s ním až po viac ako dva mesiace trvajúcich rokovaniach s Kongresmanmi. "Americká verejnosť si zaslúži dozvedieť sa priamo od vás informácie týkajúce sa vášho vyšetrovania a jeho záverov," uvádza sa v liste, ktorý Muellerovi zároveň s predvolaniami adresovali predsedovia oboch kongresových výborov. 

Robert Mueller
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Demokratický šéf výboru pre tajné služby Adam Schiff v tejto súvislosti zatweetoval: "Rusko zaútočilo na americkú demokraciu, aby pomohlo Trumpovi zvíťaziť. Trump túto pomoc uvítal a využil... A to by malo trápiť každého Američana". Robert Mueller 17. júla absolvuje verejné vypočúvania v oboch výboroch a kongresmani sa s ním potom stretnú aj za zatvorenými dverami, píše agentúra AP.

Viac o téme: VypočúvanieKongresRobert Mueller
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu