Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Eutanázia povolená v ďalšej krajine: Štát Viktória sa oddelil od zvyšku Austrálie

(Zdroj: thinkstock.com)

CANBERRA - Zákony povoľujúce eutanáziu vstúpili v stredu do platnosti vo Viktórii, druhom najľudnatejšom štáte Austrálie, ktorý sa tak stal jedinou časťou tejto krajiny, kde sú asistované samovraždy legálne. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

Eutanáziu si môžu po novom zvoliť dospelé osoby trpiace nevyliečiteľným ochorením, pri ktorom sa predpokladá úmrtie za menej ako šesť mesiacov, resp. jeden rok, ak ide o motoneurónovú chorobu alebo sklerózu multiplex. Ochranou pred zneužívaním má byť nezávislá posudková komisia alebo koroner, ktorý bude sledovať prípad každého pacienta.

Štátna ministerka zdravotníctva Jenny Mikakosová vyjadrila očakávanie, že počas prvého roku platnosti príslušnej legislatívy nebude asistovaných samovrážd viac než jedna mesačne. Austrália bola už v roku 1995 prvou krajinou sveta, ktorá uzákonila eutanáziu pre smrteľne chorých ľudí.

Tento zákon, prijatý v riedko osídlenom Severnom teritóriu, však federálny parlament v roku 1997 zrušil. Eutanáziu dovtedy podstúpili štyri osoby. Pri zákonoch prijatých štátmi ako Viktória nemá austrálsky parlament tú istú právomoc, pripomenula AP. Podľa premiéra Viktórie, Daniela Andrewsa, poskytujú prijaté zákony pacientom "dôstojnú možnosť voľby na konci života".

Viac o téme: SamovraždaEutanáziaAustráliaViktória
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu