Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak sa koaličné strany neprestanú hádať, Conte odstúpi: Vicepremiér Salvini má jasné stanovisko

Taliansky premiér Giuseppe Conte. Zobraziť galériu (3)
Taliansky premiér Giuseppe Conte. (Zdroj: SITA/Riccardo Antimiani/ANSA via AP)

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok pohrozil predsedom oboch koaličných strán, že ak sa neprestanú neustále hádať, odstúpi.

Ako vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii, ktorú naživo prenášala talianska televízia, predsedov Ligy (bývalej Ligy Severu) Mattea Salviniho a Hnutia piatich hviezd Luigiho Di Maia žiada "o jasnú, jednoznačnú a tiež rýchlu odpoveď, pretože krajina už nemôže čakať". "Sme pripravení, chceme pokračovať a nemáme času nazvyš," odpovedal mu na Twitteri Salvini. Di Maio zatiaľ na premiérovu výzvu nereagoval.

Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Conte, ktorý je pomerne nevýrazným politikom, sa dostal do čela vlády len vďaka tomu, že Salvini s Di Maiom sa nevedeli dohodnúť, ktorý z nich by mal mať vo vláde hlavné slovo. Na funkciu premiéra tak v rámci kompromisu dosadili Conteho, obaja sa stali podpredsedami vlády, pričom Salvinimu k tomu pripadlo aj ministerstvo vnútra a Di Maiovi ministerstvo práce a hospodárskeho rozvoja.

Nálady voličov sa však od minuloročných volieb výrazne zmenili, a zatiaľ čo pred rokom bola popularita pre Ligu a Hnutie piatich hviezd zhruba na rovnakej úrovni, momentálne prieskumom dominuje Salviniho Liga, ktorá vysoko zvíťazila aj v eurovoľbách, a Di Maiova strana výrazne stráca.

Podľa Salviniho sa o osude talianskej vlády rozhodne do konca júna

Taliansky vicepremiér Matteo Salvini v utorok vyhlásil, že o budúcnosti súčasnej talianskej vládnej koalície sa rozhodne do konca júna. Informovala o tom agentúra DPA. Vyjadrenie zaznelo deň po tom, ako taliansky premiér Giuseppe Conte pohrozil demisiou, ak koaličné strany neprestanú so vzájomnými hádkami. Conteho vládu tvoria Salviniho pravicovo-populistická Liga Severu (LN) a protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S). "Uvidíme, (čo bude) do konca júna," povedal šéf LN Salvini v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera.

Matteo Salvini
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Riccardo Antimiani/ANSA via AP)

Dlhodobé spory oboch partnerov sa ešte vyostrili po májových eurovoľbách, v ktorých M5S výrazne zaostalo za víťaznou LN. Salvini v reakcii na výsledky eurovolieb v Taliansku vyhlásil, že bude ešte tvrdšie presadzovať svoj politický program. Okrem iného požaduje posilnenie autonómie severotalianskych regiónov, radikálne znižovanie daní porušujúce pravidlá EÚ a sprísnenie migračnej politiky. M5S má výhrady voči viacerým Salviniho požiadavkám.

Pozorovatelia dlhodobo upozorňujú na to, že dominantný Salvini svojho koaličného partnera zatieňuje, čo badať aj na vývoji voličských preferencií. Hnutie piatich hviezd skončilo v eurovoľbách až na treťom mieste za opozičnými demokratmi.

Obe koaličné strany stále deklarujú odhodlanie zotrvať vo vláde. Šéf M5S Luigi Di Maio, ktorý je tiež vicepremiérom, navrhol schôdzku koaličných strán s cieľom prekonať vzájomné rozpory. Premiéra Conteho do funkcie nominovalo M5S.

Viac o téme: OdstúpenieKoalíciaPremíerTalianskoGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu