Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hnutie piatich hviezd prichádza s obnovením: Rokovanie s Demokratickou stranou bude

Líder talianskeho hnutia Piatich hviezd (M5S) Luigi Di Maio
Líder talianskeho hnutia Piatich hviezd (M5S) Luigi Di Maio (Zdroj: TASR - AP)

RÍM - Talianska Demokratická strana (PD) nebude vetovať ďalšie funkčné obdobie Giuseppeho Conteho na poste predsedu vlády. Po utorňajšom stretnutí jej vedenia to podľa agentúr ANSA a Adnkronos oznámil Graziano Delrio, predseda poslaneckého klubu PD.

PD tak odstránila kľúčovú prekážku v rokovaniach o vytvorení novej vládnucej koalície s protisystémovým Hnutím piatich hviezd (M5S), píše agentúra DPA. Aj stanica BBC uvádza, že rokovania oboch strán sa obnovili po odobrení Conteho vo funkcii premiéra. Rokovania boli v utorok nakrátko prerušené po tom, ako M5S oznámilo, že v nich nebude pokračovať, ak PD Conteho nepodporí. 

"Už ma nebaví hrať hry," povedal v tejto súvislosti líder M5S Luigi Di Maio. Neskôr však uvítal ochotu akceptovať pokračovanie Conteho vo funkcii zo strany PD. Predseda PD Nicola Zingaretti už predtým informoval, že rokovania s M5S majú "pozitívny" priebeh, aby však došlo k pokroku, je podľa neho potrebné "vzájomne sa počúvať". 

Niekdajší úhlavní súperi — M5S a stredoľavicová PD — sa snažia dospieť k dohode o novej vláde po tom, ako sa len po 14 mesiacoch v auguste rozpadla doterajšia koalícia pozostávajúca z M5S a pravicovo-populistickej Ligy Severu (LN). Premiér Conte, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany, ale má blízko k M5S, predložil svoju rezignáciu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi minulý týždeň po tom, čo LN Mattea Salviniho prestala podporovať koalíciu s M5S a vyzvala na vypísanie predčasných volieb.

Ak M5S a PD prezidentovi Mattarellovi do stredajšieho rána neoznámia, že sa dohodli na sformovaní novej vlády, Matarella vymenuje úradnícku vládu a vyhlási predčasné voľby. Dohoda o vytvorení koalície M5S s PD je vnímaná ako jediná možná alternatíva k predčasným voľbám, v ktorých by podľa prieskumov verejnej mienky poľahky zvíťazila Salviniho Liga Severu, píše DPA.

Politickú krízu v Taliansku medzičasom komentoval aj americký prezident Donald Trump. Na Twitteri napísal, že veci "začínajú vyzerať dobre pre vysoko rešpektovaného talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho", ktorý podľa Trumpa dobre zastupoval Taliansko na summite G7, má rád svoju krajinu a dobre spolupracuje s USA. "Veľmi talentovaný muž, ktorý snáď zostane premiérom!" dodal Trump. 

Viac o téme: Predseda vládyDonald TrumpDemokratická stranaGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu