Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boj proti interrupciám v USA pokračuje: Prísny zákon bol prijatý aj v Louisiane

Aktivistky za práva žien sa v Argentíne dočkali. Vláda schválila legalizáciu interrupcií.
Aktivistky za práva žien sa v Argentíne dočkali. Vláda schválila legalizáciu interrupcií. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jorge Saenz)

BATON ROUGE - Zákonodarcovia v americkom štáte Louisiana schválili v stredu nový prísny zákaz interrupcií, ktorý zakazuje vykonávať zákrok už od šiesteho týždňa tehotenstva, keď sa dá zaznamenať tlkot srdca plodu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Zákaz pritom neumožňuje výnimky v prípadoch tehotenstva spôsobeného znásilnením alebo incestom. Výnimka sa týka prípadu, ak je život matky v ohrození. Po tom, ako zákon prešiel v Senáte aj v Snemovni, ide na podpis guvernérovi Louisiany Johnovi Edwardsovi, ktorý uviedol, že ho má v úmysle podpísať. 

Podobné zákony boli prijaté v štátoch Alabama, Georgia, Kentucky, Mississippi a Ohio. Žiaden zo spomínaných zákazov však ešte nevstúpil do platnosti. Legislatíva v Louisiane vstúpi do platnosti len vtedy, ak zákon o interrupciách v Mississippi uspeje pred odvolacím súdom, keďže mu dočasne pozastavil platnosť federálny sudca.

Viac o téme: ZákonInterrupciaZákaz Louisiana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu