Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Poľsko: Tusk sa dohodol na vytvorení vládnej koalície

Donald Tusk
Donald Tusk

VARŠAVA - Občianska platforma, víťazná strana v nedávnych poľských parlamentných voľbách v utorok oznámila, že sa dohodla na vytvorení koalície s centristickým hnutím.

Po stretnutí so šéfom Poľskej ľudovej strany Waldemarom Pawlakom to novinárom oznámil líder liberálnej Občianskej platformy Donald Tusk. "Počas stretnutia s Waldemarom Pawlakom sme potvrdili našu vôľu spolupracovať. Dohodli sme sa, že naše dve strany vytvoria vládnu koalíciu," povedal Tusk, nádejný budúci poľský premiér novinárom.

Rokovania sú podľa jeho slov takmer ukončené. Poľská ľudová strana dostane vo vláde tri ministerské kreslá. 48-ročný Pawlak, môže podľa straníckych zdrojov získať post ministra hospodárstva a funkciu podpredsedu vlády. Tusk v utorok pre poľskú televíziu tiež uviedol, že za ministra zahraničných vecí pravdepodobne navrhne Radoslawa Sikorskeho.

Občianska platforme získala vo voľbách 41,51 percenta hlasov a 209 zo 460 kresiel v Sejme, dolnej komore poľského parlamentu. Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczyńského a jeho dvojčaťa prezidenta Lecha Kaczyńského sa umiestnila na druhom mieste so ziskom 32,11 percenta hlasov, čo jej prinesie 166 kresiel v Sejme. Poľská ľudová strana, ktorá podporuje rýchle zavedenie eura a obmedzenie byrokratických procedúr v prospech malých podnikov, získala 31 mandátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu