Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Potvrdené: V poľských voľbách zvíťazili liberáli

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Víťazom nedeľných parlamentných volieb v Poľsku sa stala liberálna opozičná strana Občianska platforma (PO). Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených v utorok získala 41,51 percenta hlasov.

Víťazná PO na čele s Donaldom Tuskom získa 209 zo 460 kresiel v Sejme, dolnej komore poľského parlamentu, oznámila to Ústredná volebná komisia. Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczyńského a jeho dvojčaťa prezidenta Lecha Kaczyńského sa umiestnila na druhom mieste so ziskom 32,11 percenta hlasov, čo jej prinesie 166 kresiel v Sejme.

Päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti podľa oficiálnych výsledkov prekonali iba dve ďalšie strany - Ľavica a demokrati (LiD) a Poľská ľudová strana (PSL). Trojkoalíciu LiD, ktorá združuje bývalých komunistov v Zväze demokratickej ľavice a aktivistov protikomunistickej Solidarity, podporilo 13,15 percenta voličov, čo jej vynieslo 54 kresiel. Podpora PSL dosiahla 8,91 percenta a strana bude mať v parlamente 30 poslancov.

Bývalí koaliční partneri PiS - populistická Sebaobrana (Samoobrona) a krajne pravicová Liga poľských rodín (LPR) - sa tentoraz do parlamentu nedostali, keďže získali iba 1,53 a 1,3 percenta hlasov. Zvyšné jedno kreslo v parlamente obsadí zástupca nemeckej menšiny v Poľsku, ktorej strany iba menujú kandidátov a nemusia dosiahnuť potrebnú päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti.

V 100-člennom Senáte pripadlo PO 60 kresiel, zatiaľ čo PiS môže počítať s 39 zástupcami. Do hornej komory tiež zvolili jedného nezávislého kandidáta, bývalého sociálno-demokratického premiéra Wlodzimierza Cimoszewicza. Volebná účasť dosiahla 53,8 percenta, čo je najviac od pádu poľského komunistického režimu v roku 1989.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu