Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Premiér Kaczynski priznal volebnú porážku

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski

VARŠAVA - Poľská opozičná Občianska platforma (PO) podľa povolebných odhadov v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách porazila vládnucu stranu Pravo a spravodlivosť (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczynského.

Voľby boli charakterizované vysokou volebnou účasťou. Mali sa skončiť už o 20:00, ale pre technické problémy sa hlasovanie predĺžilo o približne tri hodiny.

Podľa odhadu štátnej televízie TVP získala PO 43,7 percenta hlasov a vládna PiS 30,4 percenta. Podľa odhadu súkromnej televíznej stanice NTV24 za opozičnú PO hlasovalo 44,2 percenta Poliakov a za PiS 31,3 percenta. Poľská roľnícka strana, ktorá je pravdepodobným koaličným partnerom PO, podľa tohto odhadu získala 7,9 percenta hlasov. Znamenalo by to, že PO by spolu s touto stranou mala nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Premiér Jaroslaw Kaczynski priznal porážku a gratuloval svojmu rivalovi Donaldovi Tuskovi. Kaczynski pred svojimi stúpencami pripustil, že "nezvládli sme" tvrdý boj v kampani.

Víťazná opozícia chce stiahnuť vojakov z Iraku v roku 2008


VARŠAVA - Hlavná poľská opozičná strana, Občianska platforma (PO), ktorá podľa prvých prieskumov presvedčivo zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách, sa bude usilovať o stiahnutie poľských vojakov domov z Iraku v roku 2008. V nedeľu to vyhlásil šéf parlamentného klubu stredopravej PO Bogdan Zdrojewski.

Nová vláda tiež podľa jeho slov pritvrdí postoj na rokovaniach so Spojenými štátmi o umiestnení súčastí amerického protiraketového štítu na poľskom území. "Poľskí vojaci by sa mali stiahnuť z Iraku v roku 2008, pretože naša misia už bola splnená," uviedol Zdrojewski.

Súčasne varoval, že koaličná vláda PO, ktorej premiérom by mal byť podľa očakávaní predseda strany Donald Tusk, by mohla prerušiť rozhovory o protiraketovej obrane medzi Varšavou a Washingtonom. Mohlo by sa tak stať v prípade, že USA neponúknu Poľsku dostatočné stimuly v oblasti bezpečnosti.

Občianska platforma dlhodobo spochybňovala prítomnosť poľských vojakov v Iraku. Tusk pred voľbami označil rýchly návrat poľských vojakov domov z Iraku za jednu z priorít svojej strany.

Vládnuci bratia Kaczynskí - premiér Jaroslaw a prezident Lech, blízki spojenci Washingtonu, tvrdia, že stiahnutie z Iraku by sa rovnalo dezercii. Irak nepatril k ústredným témam predvolebnej kampane v Poľsku, no misia v tejto krajine nabrala na dôležitosti po nedávnych útokoch povstalcov, ktorých terčom boli poľský veľvyslanec a vojaci. Tých má Poľsko v súčasnosti v Iraku okolo 900.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu