Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najtvrdší zákon o interrupciách realitou: V Alabame je to posledná možnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ AP Photo/Eraldo Peres)

MONTGOMERY - Guvernérka amerického štátu Alabama Kay Iveyová podpísal v stredu jeden z najprísnejších interrupčných zákonov v USA, ktorý zakazuje umelé prerušenie tehotenstva aj v prípadoch incestu alebo znásilnenia. Informovala o tom agentúra AFP.

V súlade s novým zákonom, ktorý by mal vstúpiť do platnosti o šesť mesiacov, bude vykonanie interrupcie zločinom. Lekári za jej vykonanie môžu dostať trest odňatia slobody do výšky 99 rokov. Po novom bude v štáte Alabama možné vykonať interrupciu iba v prípade ohrozenia života matky.

Americká únia občianskych slobôd (ACLU), najväčšia ľudskoprávna organizácia v USA, chce zákon napadnúť na súde, aby zablokovala jeho uplatňovanie. "Tento zákon trestá obete znásilnenia a incestu tým, že ich aj naďalej pozbavuje kontroly nad ich vlastnými telami a núti ich porodiť," uviedla organizácia. Národná organizácia pre ženy (NOW) označila zákon za "protiústavný" s tým, že "posiela ženy v štáte späť do temných dní, keď mali politici kontrolu nad ich telami, zdravím a životmi".

Viac o téme: ZákonInterrupciaAlabamaKay Ivevová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu