Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia v Kábule: Novinárka sa chystala do práce, cestou ju zavraždili

(Zdroj: pixabay)

KÁBUL - V afganskej metropole Kábul v sobotu zabili afganskú novinárku Menu Mangal, ktorá pôsobila aj ako poradkyňa afganského parlamentu pre oblasť kultúry.

K vražde došlo ráno, keď novinárka išla do práce, informoval hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrat Rahímí. K útoku sa podľa neho zatiaľ nikto neprihlásil, útočník alebo útočníci hneď po čine ušli. V Afganistane operuje miestne fundamentalistické militantné hnutie Taliban, ako aj teroristická sieť Islamský štát. Obidve organizácie sú okrem iného proti zapájaniu žien do verejného života.

Mangálová bola v minulosti reportérkou televíznej stanice Ariana News. Niektorí Afganci, pobúrení zhoršujúcou sa bezpečnosťou žien v hlavnom meste Kábul, zdieľali na sociálnych médiách fotografiu Mangálovej a požadovali prísne potrestanie páchateľov. "V krajine, kde je môj život ako novinárky ohrozený, chcem, aby vláda neprejavovala uznanie mojej práci, ale sústreďovala sa na to, ako nás chrániť," napísal istá afganská novinárka.

Afganistan sa zaraďuje takmer na spodok globálnych indexov rodovej rovnosti; existujú tam nútené sobáše, vraždy zo cti a domáce násilie, a to na celoštátnej úrovni, najmä vo vidieckych oblastiach. Tak ako mierové rozhovory medzi USA a Talibanom naberajú spád, mnoho afganských žien sa obáva straty ťažko vybojovaných slobôd od roku 2001, keď Spojenými štátmi podporované afganské sily zvrhli Taliban. Ten počas svojho vládnutia v rokoch 1996-01 zakázal ženám pracovať mimo svojich domovov a vyžadoval, aby ich sprevádzal mužský príbuzný.

Kábulská polícia vyhlásila, že nie je jasné, či vražda bola teroristickým činom alebo išlo o výsledok osobných sporov, dopĺňa tlačová agentúra AP. V Kábule pravidelne vykonáva útoky Taliban aj Islamský štát.

Viac o téme: VraždaNovinárkaKábulMenu Mangal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu