Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauzu vraždy exministra Jána Duckého vrátili ukrajinské orgány na Slovensko

Vražda Jána Duckého je stále zahalená tajomstvom
Vražda Jána Duckého je stále zahalená tajomstvom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Viac ako 20 rokov nevyriešenú kauzu vraždy exministra hospodárstva a vysokého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého takmer po desiatich rokoch vrátili ukrajinské orgány činné v trestnom konaní naspäť na Slovensko. V pondelok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR) Zuzana Drobová.

Z vraždy bol na Slovensku obžalovaný Ukrajinec Oleg K. T. "Ukrajinská strana 5. februára tohto roka vrátila súdne spisy spolu s rozhodnutím vyšetrovateľa zo 17. decembra 2018, ktorý zastavil trestné konanie voči menovanému z dôvodov, že skutok sa stal na území SR, nebola preukázaná spoluúčasť Olega K. T. a chýbali prvky trestnej činnosti. Všetky doručené písomnosti s rozsiahlym spisovým materiálom boli zaslané Okresnému súdu (OS) Bratislava I na ďalší postup," uviedla v pondelok Drobová. Ukrajinská strana, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny, však dlhšie slovenské orgány neinformovala o stave vyšetrovania vraždy exministra Duckého. MS SR viackrát orgány susednej krajiny urgovalo.

Slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania nižšieho bratislavského súdu. Prípad sa na Ukrajinu postúpil na základe žiadosti Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave.

Slovenské justičné orgány však voči Olegovi K. T. mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5 Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní, alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať.

GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi K. T. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. MS SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi K. T. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Šéfkou rezortu spravodlivosti bola v tom čase Viera Petríková.

OS Bratislava I začiatkom októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom K. T. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na spomínaný návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg K. T. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca Andrej Lehoťan bol s ním vtedy už len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný. Obžalovaný ani nedával súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti.

Olega K. T. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného ho našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm.

Oleg K. T. obvinenia viackrát poprel. Podľa vlastných slov sa usiloval celú vec vyriešiť a na Slovensku sa chce stretnúť s dcérou. Zdôraznil, že proti nemu nie je dôveryhodný svedok. "Všetci mi vraveli: Odíď, kým si živý," uviedol Ukrajinec pred začiatkom nových pojednávaní pre Hospodárske noviny. "Aj teraz sa snažím, ale odhovárajú ma od toho. Ja sa chcem na Slovensku stretnúť s dcérou a porozprávať sa s ňou. Chcel by som aj ukončiť túto záležitosť. Už ma nebaví žiť v takomto svete - neviem, či je demokracia, alebo vládnu démoni," dodal ďalej.

Podľa jeho názoru "niekomu o niečo ide, potrebuje umlčať Ivana Miška (podľa niektorých médií údajný bos ukrajinskej mafie na Slovensku, pozn. TASR)", a potom aj jeho. Oleg K. T. odišiel podľa vlastných slov zo Slovenska preto, lebo najprv sa bál o svoj život. "Rozumiete, Ivana Miška sa pokúsili zavraždiť. Jemu dali na istý čas pokoj. Chceli nájsť niečo naňho a nenašli. Potom rozhodli, že ma pustia von a spájali ma so všetkými mafiánmi. Tlmočil to vtedy Ladislav Pittner (bývalý minister vnútra a exriaditeľ SIS, pozn. TASR). Mafia a syndikát, to mi nerobí dobré meno," zdôraznil. Podozrivý Ukrajinec okrem iného spochybnil dôveryhodnosť kľúčového svedka Jána R. a jeho výpoveď označil za klamstvá.

Viac o téme: VraždaJán Ducký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu