Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bombová hrozba v Belgicku: Museli evakuovať okolo 20-tisíc žiakov

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA/AP Photo/John Amis)

BRUSEL - Okolo 20.000 školákov evakuovali v stredu dopoludnia v dôsledku falošného bombového poplachu z viacerých škôl v belgických provinciách Flámske Brabantsko a Antverpy. Uviedla to televízna stanica RTBF.

Najviac žiakov - okolo 9000 - museli evakuovať v meste Aarschot, ďalších 3000 muselo rýchlo opustiť školy v mestečku Diest a pre bombovú hrozbu úrady zariadili aj evakuáciu viacerých vzdelávacích inštitúcií v meste Westerlo. Ide o malé mestá vzdialené medzi sebou okolo 20 kilometrov. Úrady odhadli, že celkovo bolo evakuovaných približne 20.000 študentov.

V Aarschote študentov zo škôl v centre mesta ubytovali v miestnej športovej hale a tých zo škôl na periférii do rôznych plánovaných evakuačných bodov. Mestská polícia zároveň vyzvala obyvateľov domov susediacich so školami, aby zostali doma a nevychádzali von. Žiaci evakuovaní v meste Diest našli útočisko v mestskom kultúrnom stredisku.

Starostka Aarschotu Gwendolyn Ruttenová vo vyhlásení pre médiá spresnila, že k preventívnym evakuáciám žiakov došlo po tom, ako bolo prijaté anonymné oznámenie o uložení bomby na jednej zo škôl v Aarschote, Dieste alebo vo Westerle. Anonymný list o uložení bomby prišiel na adresu požiarnej stanice vo Westerlo, čo už potvrdila aj štátna prokuratúra z Antverp. Osobu, ktorá podala anonymný list, údajne zachytili priemyselné kamery.

Viac o téme: EvakuáciaBombová hrozbaBelgickoDvadsať tisíc žiakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu