Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Letuška Tatiana vykopla dvere, ľudí vyhadzovala z horiaceho pekla: FOTO Zachránila desiatky životov

Tatiana Kasatkinová. Zobraziť galériu (4)
Tatiana Kasatkinová. (Zdroj: FB/Huynh Tam Cuoi)

MOSKVA - Pri leteckom nešťastí zhorelo alebo sa udusilo 41 zo 78 ľudí na palube. Ak by na nej nebola letuška Tatiana Kasatkinová, bilancia obetí by pravdepodobne vzrástla.

Stroj Suchoj Superjet 100, ktorý patril najväčšej ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot, musel v prvú májovú nedeľu núdzovo pristáť na medzinárodnom letisku Šeremetievo v Moskve. Keďže automatické systémy zlyhali, pristátie bolo riadené ručne. Letuška Tatiana Kasatkinová (34) pre spravodajskú televíziu Rossija-24 povedala, že len čo sa lietadlo zastavilo, okamžite sa začala evakuácia.

Na snímke Tatiana Kasatkinová.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Tatiana Kasatkinová.  (Zdroj: FB/Huynh Tam Cuoi)

Tatiana musela vynaložiť všetko svoje úsilie, aby cestujúcich zachránila. Pasažieri sa však zdržiavali zbieraním príručných batožín a zadné núdzové dvere boli kvôli požiaru neprístupné. Preto vykopla tie predné a ľudí vytláčala von. Bohužiaľ, niektorých chytala aj za golier, podaktorých doslova vyhodila von, lebo s batožinami uviazli a čas bol neúprosný. „Bolo to také rýchle. Bol tam hustý čierny dym. Poslední ľudia sa už len plazili, aby sa dostali von,“ opísala chvíle hrôzy letuška. „Všetci kričali, že horíme, ale v tomto okamihu vnútri oheň ešte nebol,“ dodala.

Na snímke Tatiana Kasatkinová.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Tatiana Kasatkinová.  (Zdroj: FB/Huynh Tam Cuoi)

Podľa jej slov k panike prispelo i to, že z okien bolo vidieť, ako zo zadnej časti lietadla šľahajú plamene. Svedkovia tvrdia, že zadné okná sa roztavili. „Ďakujem Bohu a letuškám, ktoré ma zachránili. Boli stále pri nás, pomáhali ľuďom vyliezť na šmykľavku a dostať sa z paluby plnej dymu... Bola tam tma a neuveriteľne horúco,“ opísal chvíle hrôzy Dmitrij Chlebnikov, jeden z cestujúcich.


Čítajte aj: Havária lietadla v Moskve: VIDEO Vyšetrovanie hovorí o vážnej chybe, toto má byť dôvod katastrofy


Pod tragédiu sa zrejme podpísala chyba pilota a pozemného personálu. Pilot sa rozhodol preletieť búrkovým frontom. Kvôli poruche rádiovej komunikácie sa potom lietadlo dostalo do zložitej, ale nie fatálnej situácie, napísal moskovský denník Kommersant s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Letuška Tatiana vykopla dvere,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/The Investigative Committee of the Russian Federation)

Pristátie bolo riadené ručne, pretože automatické systémy zlyhali. Podľa denníka vyšetrovanie ukázalo, že piloti pri ňom prekročili bezpečnú rýchlosť, klesali príliš prudko, takže stroj tvrdo narazil do dráhy. Zničil sa podvozok a jeho úlomky zasiahli palivovú nádrž, ktorá explodovala. Od nej sa plamene bleskovo rozšírili na motory a zadnú časť trupu.

Viac o téme: RuskoLietadloKatastrofaPristátie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu