Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fidesz opustí Európsku ľudovú stranu: Nepodporujem kandidatúru predsedu frakcie, tvrdí Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vládna strana Fidesz zrejme vystúpi z Európskej ľudovej strany (EPP)

Po pondelňajšej budapeštianskej schôdzke rakúskeho vicekancelára a predsedu pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho s maďarským premiérom Viktorom Orbánom to vyhlásila podľa agentúry MTI predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová.

"Z jeho správania v uplynulých dňoch a zo schôdzky so šéfom talianskej Ligy dal jasne najavo, že opustí EPP," povedala o Orbánovi šéfka väčšej nemeckej vládnej strany, ktorá pripomenula, že Fidesz má od 20. marca pozastavené členstvo, a teda nemôže zasahovať do rozhodovania ľudovcov.

Krampová-Karrenbauerová zdôraznila, že EPP sa pokúsila postaviť most k Orbánovi, ten však svojim správaním dáva najavo, že sa vedome vzďaľuje od EPP. Rakúska agentúra APA pripomenula, že Orbán oznámil, že už nepodporuje kandidatúru predsedu frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) a kandidáta ľudovcov na post predsedu Európskej komisie (EK) Manfreda Webera.

Internetové vydanie provládneho denníka Magyar Hírlap ocenilo schôdzku Orbána so Strachem s poznámkou, že k nej bola potrebná migračná kríza. Od schôdzky a Orbánových krokov v uplynulých dňoch denník okrem iného očakáva, že v Európe dôjde k zmene v prospech politických síl presadzujúcich národnú suverenitu a odmietajúcich migráciu.

Maďarsko sa vydalo zlým smerom

Maďarsko sa pod vedením premiéra Viktora Orbána vydalo zlým smerom. Povedal to v utorok v rozhovore pre agentúru AFP predseda frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) a kandidát ľudovcov na post predsedu Európskej komisie (EK) Manfred Weber po tom, ako Orbán vyhlásil, že Webera na post šéfa EK už nepodporí.

Orbán sa o Weberovi zmienil v pondelok po schôdzke s rakúskym vicekancelárom a predsedom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachem. "Maďarský premiér zastupuje maďarských voličov. Predseda Weber povedal, že pri zvolení za predsedu EK neráta s hlasmi Maďarov. Predseda maďarskej vlády sa nemôže dostať do situácie, že by podporil človeka, ktorý sa takto vyjadruje," zdôraznil Orbán a poznamenal, že na post šéfa EK ešte hľadajú vhodného kandidáta.

Podľa vyjadrenia Webera medzi konzervatívnou EPP a Orbánovou stranou Fidesz existuje konflikt hodnôt. "EPP je stranou hodnôt, spoločných ideálov, myšlienky budúcnosti Európy a to je to, čo nás spája. Tí, ktorí v tieto hodnoty už neveria, musia EPP opustiť," povedal líder kandidátky ľudovcov.

Viac o téme: Viktor OrbánFideszEPP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu